Kovačičev večer je bil duhovno in kulturno bogat

V Veržeju so se s Kovačičevim večerom spomnili na rojaka dr. Franca Kovačiča

Prlekija-on.net, torek, 28. marec 2017 ob 16:32
Kovačičev večer v Veržeju

Kovačičev večer v Veržeju

Kako pomemben je bil rojak dr. Franc Kovačič, ki je bil rojen leta 1867 v Veržeju, danes po 150 letih priča njegov bogat opus in zapuščina, katero je zapustil zanamcem v Veržeju in v Mariboru, kjer je preživel del svojega bogatega in plodnega življenja.

Dr. Franc Kovačič je bil človek z veliko začetnico, duhovnik, teolog, filozof in zgodovinar. Njemu v čast in v spomin so v Kovačičevi dvorani Zavoda Marianum v Veržeju pripravili spominski Kovačičev večer. Kovačičeva dvorana že dolgo ni bila tako dobro obiskana, kot prav na Kovačičev večer, kajti na tem spominskem večeru so se med drugim zbrali številni domačini, ki so svojega rojaka Kovačiča dobro poznali, pa številni zgodovinarji in duhovniki ter salezijanci iz Zavoda Marianum in ostalih koncev Slovenije ter tujine.

V uvodu pred Kovačičevim spominskim večerom je zbrane v imenu Zavoda Marianum pozdravil direktor Peter Pučnik. Med uglednimi gosti so bili murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, salezijanski inšpektor Janez Potočnik, župan občine Veržej Slavko Petovar in nekdanji vrhovni predstojnik salezijanske družbe Pascual Chavez. Kovačičev duhovno - kulturni večer so namreč pripravili Zavod Marianum Veržej, občina Veržej, Splošna knjižnica Ljutomer in Pokrajinski arhiv Maribor. Na spominskem Kovačičevem večeru v Kovačičevi dvorani Marijanišča v Veržeju sta zbranim o življenju in delu dr. Franca Kovačiča ter skrb za mladi rod spregovorila Anton Ratiznojnik iz Splošne knjižnice Ljutomer in Don Pascual Chavez deveti Don Boskov naslednik in nekdanji vrhovni predstojnik salezijancev na temo Soočenje z izzivi današnjega časa in način, ko se jih je loteval dr. Franc Kovačič.

Kot je poudaril Pascual Chavez je vloga in delovanje salezijancev razširjena v 132 državah sveta, kjer se največ dela z mladimi, pri njihovi vzgoji in osebni rasti, a kljub temu v 21. stoletju imajo mlade generacije v bodoči razvoj sveta svoj pogled, ki pa je velikokrat tudi zapletena. Dr. Franc Kovačič pa je danes lahko mladim vzgled, kako je potrebno živeti v krščanski veri in ljubezni do bližnjega. Za mlade je potrebno še veliko narediti, kot so denimo različni vzgojni izzivi in pristopi, da bodo mladi ustvarjalci sveta v katerem živijo.

Kovačičev večer so po kulturni plati obogatile učenke Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer. Spomin na dr. Franca Kovačiča v Veržeju še vedno živi in njegovo bogato zapuščino bodo dopolnjevali in nadgrajevali s prihodnjimi Kovačičevimi večeri veržejski salezijanci.

Jože Žerdin


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje