Zaključili marčevsko filmsko turnejo za reko Muro

Peticijo za ohranitev reke Mure so podpisali številni župani in županje

Prlekija-on.net, sreda, 5. april 2017 ob 10:56
Filmski večeri za Muro

Filmski večeri za Muro

Zadnji dan marca se je končala filmska turneja za reko Muro, ki so jo s kampanjo Rešimo Muro – NE HE Hrastje-Mota začeli oktobra lani v Murski Soboti. S filmskimi večeri so obiskali občine, ki so del predlaganega Biosfernega območja Mura. Od vseh 16 občin so bili v 15 – z izjemo Velike Polane, za katero še načrtujejo obisk. Dogodke so organizirali v sodelovanju z lokalnimi društvi in občinami, na vse filmske večere pa so povabili tudi župane in gostili različne goste iz lokalnega okolja.

Filmski večeri so bili podprti s predavanji. S konkretnimi argumenti in izračuni sta predavatelja, Andreja Slameršek in Stojan Habjanič, obdelala marsikatero polemiko.

Filmska turneja je pripomogla k prepoznavnosti problematike postavitve hidroelektrarne (HE) na reko Muro, na varovana območja (območja Natura 2000) ter na rečne sisteme. HE poslabšajo stanje površinskih in podzemnih voda, zato je potrebno po vodni direktivi uporabiti izjemo, v kolikor bi želeli vztrajati pri gradnje elektrarne na Muri.

Predavanjem je sledil ogled filma Upor na Donavi avtorja Roberta Eppla, ki prikazuje, kako zahteven je lahko boj za ohranitev rek in osnovnih človekovih pravic, ko pravna država odpove.

Po filmu je bila vedno odprta razprava, udeleženci pa so lahko podpisali peticijo za ohranitev reke Mure oz. proti gradnji HE Hrastje-Mota. Peticijo so podpisali župani in županje: Franc Pižmoht (Apače), Milan Kerman (Beltinci), Anton Törnar (Črenšovci), Marjan Kardinar (Dobrovnik), Stanislav Rojko (Gornja Radgona), Olga Karba (Ljutomer), Franc Horvat (Tišina), Vesna Jerala Zver (Turnišče), Štefan Žvab (Šentilj). Župan občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je že na filmskem večeru v oktobru podpisal zaprisego Muri.

Med kampanjo so dobili več prošenj za izvedbo filmskega večera po krajih, kjer še niso bili, kar kaže, da se ljudje vedno bolj zavedajo posega v njihovo okolje in želijo zvedeti, kakšen vpliv na okolje in življenjsko kakovost prostora imajo taki projekti.


Več v Kultura in izobraževanje