Ministrica za zdravje verjame, da bodo čakalne vrste skrajšali

Glede zaposlitve novih zdravnikov je povedala, da bi jih zelo rada zaposlila, če bi jih imeli, pa jih žal ni

Branko Košti, petek, 7. april 2017 ob 09:173
Milojka Kolar Celarc

Milojka Kolar Celarc

Po otvoritvi 2. Mednarodnega sejma sodobne medicine MEDICAL 2017, je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc podala izjavo za javnost, v kateri je izrazila prepričanje, da bo tudi ta sejem pripomogel k še boljšemu sodelovanju vseh deležnikov v zdravstvu, v Sloveniji potrebujemo strokovne tehnične standarde posameznih materialov in ortopedskih pripomočkov, ki bodo koristili pacientom.

Glede nove zdravstvene zakonodaje je povedala, da ima podporo v koaliciji, kar je sad enoletnih pogajanj s predstavniki sindikatov. »V vladni pogajalski skupini, ki se je pogajala, so sedeli eminentni strokovni direktorji bolnišnic in zdravstvenih ustanov in tudi rezultat enoletnega projekta za skrajševanje čakalnih dob, za povečanje kakovosti storitev, večje varnosti pacientov, učinkovitosti, ki ga danes vlada sprejema in namenja temu tudi dodatni denar. Verjamem, da bomo te vrste skrajšali in vsi direktorji bolnišnic in tudi zdravstvenih domov so mi obljubili in se zavezali, kajti to bom tudi jaz zahtevala, da se bo ta program uresničil«.

Na pripombo novinarke, da bodo čakalne dobe skrajšali zdravniki, ki pa jih primanjkuje, je ministrica odgovorila: »K skrajšanju čakalnih dob pripomorejo vsi, ki sodelujejo v timu, ne smemo pozabiti na vse požrtvovalne zdravstvene delavce, res pa je, da če zdravniki niso pripravljeni delati popoldne, tudi ob petkih in sobotah, ali pa še kako drugače, seveda tudi ostali del tima ne more delati in pripomoči. Res je, imamo v Sloveniji pomanjkanje zdravnikov, ampak vendar, ti ki jih imamo, so pripravljeni delati, seveda za dodatno plačilo, tudi ob sobotah«.

Glede zaposlitve novih zdravnikov je povedala, da bi jih zelo rada zaposlila, če bi jih imeli, pa jih žal ni, »ker je preteklih petnajst let bila taka politika v Sloveniji, ki rezultira, da nam jih danes približno tisoč manjka, glede na povprečje v EU. Lahko pa povem, da bo do konca leta 2022 prišlo iz sistema specializacij 1830 zdravnikov, tako da se ta odstotek izboljšuje«.


Več v Gospodarstvo