Dvajsetletnica folkloristov na Kapeli

Bogat nedeljski kulturni popoldan v Hrastju Moti

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 10. april 2017 ob 21:321
Jubilanti na odru

Jubilanti na odru

Folklorna skupna Kulturnega društva Janko Divjak Kapela praznuje letos svojo dvajsetletnico ustanovitve. V samem začetku so pričeli plesati kot sekcija Društva kmečkih žena in deklet Kapela, ko pa se je skupina osamosvojila, so se v kulturnem društvu poimenovali po Janku Divjaku, ki je številne folklorne skupine spremljal vrsto let. V vseh 20-ih letih je med plesalke in plesalce prišlo in odšlo precej zainteresiranih, a trojka v skupini sodeluje še danes. To so Igor Pučko, Karel Krajnc in Slavica Kovačič, ki pa je vsa leta tudi strokovni vodja folklorne skupine. Predsednik društva pa je Slavko Puklavec, ki je tudi folklorist. S harmoniko plesalke in plesalce, teh je osem parov, spremlja Robi Majerič iz Spodnjih Ivanjec, ki pa je prav za jubilejni nastop pridobil še klarinetista, Matjaža Rožmana iz Ženika.

Glasbeni duet je torej spremljal nastop plesalk in plesalcev Folklorne skupine KD Janko Divjak Kapela ob jubileju na prireditvenem odru pri vaško-gasilskem domu Hrastje Mota v nedeljo, 9. aprila popoldne. Trlo se je obiskovalk in obiskovalcev pod posebnim prireditvenim šotorom, ki so lahko zaploskali tudi drugim nastopajočim: najmlajšim iz vrtca in Osnovne šole Kapela kot recitatorjem in plesalcem; mladim harmonikarkam: Tini Kranjc, Martini Koren in Evi Tompa; četverici glasbenikov Kulturnega društva godcev in pevcev Vinski bratje iz Gederovec (Peter Avguštin, Pavel Celec, Stanko Mencingar in Silvo Škodnik) ter plesalkam in plesalcem Folklorne skupine KUD Babinci (7 parov, ki jih po strokovni plati vodi Marjan Filipič, igra tudi kontrabas, plesalke in plesalce pa s harmoniko in klarinetom spremljata še Božidar Štiberc in Andrej Žižek).

Jubilejno prireditev FS KD Janko Divjak Kapela je povezoval Emil Šmid, prišla pa jo je pohvalit Simona Pirc Katalinič, vodja Območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v Gornji Radgoni, ki je ob tej priložnosti izročila četverici plesalk in plesalcev Maroltove srebrne znake: Majdi Krajnc, Nataliji Krajnc, Mitju Ivančiču in Robiju Majeriču ter Maroltov zlati znak plesalcu Francu Duhu.

Kot se za pravi praznovanje spodobi so v FS KD Janko Divjak Kapela poskrbeli, da nihče od nastopajočih, kakor tudi nihče izmed občinstva ni šel domov lačen in žejen. Sledila je namreč pogostitev z bogračem in domačim pecivom, vsem navdušenim za ples pa je igrala četverica ljudskih godcev Vinski bratje iz Gederovec. Kulturnikom so namreč ob tej priložnosti »priskočili na pomoč« v Prostovoljnem gasilskem društvu Hrastje Mota.


Več v Kultura in izobraževanje