Živi križev pot v naravi

Na Cvenu so pripravili živi križev pot v naravi, po svetopisemskem izročilu

Prlekija-on.net, torek, 11. april 2017 ob 20:30
Živi križev pot

Živi križev pot

Člani Turističnega društva Cven, Društva cvenskih čehov in deklin Cven in ostalih vaščanov so se tudi letos odločili in na peto postno nedeljo, 2. aprila, pripravili že tretje leto zapored živi križev pot v naravi. Udeleženci, ki so sodelovali v živem križevem potu so se oblekli v oblačila, kot so jih pred 2000 leti nosili v času življenja Jezusa. Obleke za nastopajoče je poskrbelo Turistično društvo Cven, saj so bile obleke v živem križevem potu v naravi odraz časa pred 2000 leti in sicer po svetopisemskem izročilu.

Začetek živega križevega pota v naravi je bil pri vaški kapeli na Cvenu, kjer so se zbrali in za začetek uprizorili delček tistega časa, ko je Poncij Pilat in Herod obsodil Jezusa in sicer z namenom, da ga bodo križali in pribili z žeblji na leseni križ, kar se je tudi zgodilo. Pri uprizoritvi so sodeloval Jezus, Jeruzalemske žene, Marija Magdalena, dva vojščaka in drugi. Pri kapeli na Cvenu so najprej Jezusu na glavo dali spleteno bodečo krono in nato so mu še na rame naložili leseni križ, ki ga je moral nositi od postaje do postaje, na poti živega križevega pota v naravi po Cvenu in njeni bližnji okolici. To je bil letos tretji živi križev pot v naravi saj je bil dolg okoli 3 kilometre in je vključeval vseh 14 postaj križevega pota.

Sodelujoči v živem križevem potu so peš z ostalimi verniki župnije Ljutomer šli po asfaltu in po kolovoznih makadamskih poteh, pri čemer so se ustavljali in opravili molitev križevega pota pri kapelah in križnih znamenjih. Po poti živega križevega pota so verniki molili, hkrati pa so se spominjali Jezusovega trpljenja ter tako so se še bolj poglobili v krščansko vero. Vsi skupaj so na živem križevem potu v naravi podoživeli notranji mir in se duhovno pripravljali na Veliko noč. Na Cvenu so tako kolo časa zavrteli za 2000 let nazaj, kajti živi križev pot v naravi je bila likovna uprizoritev Jezusovega trpljenja od trenutka, ko ga je Poncij Pilat obsodil na smrt s križanjem, do trenutka, ko so ga mrtvega položili v grob v čas, ko je živel Jezus.

Sicer pa je tudi letos tretjo uprizoritev živega križevega pota v naravi režiral in poskrbel, da je vse potekalo, kot se je to dogajalo pred 2000 leti, predsednik Turističnega društva Cven Janko Horvat. Posnetek živega križevega pota z molitvijo smo zabeležili pri kapeli na Moti.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje