Tako so se gasilci PGD Gornja Radgona po pomurski avtocesti »prebijali« na intervencijo

Na pomurski avtocesti je pri tem še dodatna težava, saj ni odstavnega pasu ter je tako posledično manj prostora, kamor se vozila lahko odmaknejo

Prlekija-on.net, petek, 14. april 2017 ob 07:581
Intervencija na avtocesti

Intervencija na avtocesti

Zaradi čedalje večjega prometa na avtocestah in hitrih cestah se povečujejo možnosti za nastanek prometnih nesreč, ki povzročajo zastoje v prometu, poškodbe ljudi in infrastrukture ter smrtne žrtve. Posledice nesreč pa so lahko še hujše, če intervencijska vozila ne morejo dostopati do lokacije nesreče. Zato je pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti ključnega pomena, saj lahko reši življenje.

Družba za avtoceste v RS (DARS) je tako pred časom izdala zloženko, s katero želijo voznike ozavestiti o pomenu pravilnega razvrščanja ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti.

Je pa na pomurski avtocesti pri tem še dodatna težava, saj ni odstavnega pasu ter je tako posledično manj prostora, kamor se vozila lahko odmaknejo. Vozila se pri tem sicer morajo odmakniti tako, da odstavni pas ostaja vozen, a je pri večjih tovornih vozilih to nekoliko težje. To so včeraj lahko doživeli tudi gasilci PGD Gornja Radgona, ki so se s speicialnim vozilom za posredovanje v predorih "prebijali" med vozili na intervencijo v predoru Cenkova. Del te vožnje si lahko ogledate v spodnjem videu.

Je pa bilo drugo vozilo, ki je hitelo na intervencijo, udeleženo v prometni nesreči, kjer jim je na Mariborski cesti v Gornji Radgoni, voznica odvzela prednost.

Kako se ob tem pravilno razvrščati na avtocesti?
S pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti, omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost njihovega preživetja tudi do 40 odstotkov.

Zato ob vsakem zastoju upoštevajte naslednje pravilo o razvrščanju vozil:
  • Vedno, ko pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policisti, izvajalci rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe …).
  • Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte.
Predpisana globa za nepravilno razvrščeno vozilo ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti je 200 evrov.

Reševalni pas



Več v Črna kronika