OŠ Sv. Tomaž v regiji zasedla drugo mesto v programu Varno na kolesu

Znani so regionalni zmagovalci programa Varno na kolesu za področje Podravja in Pomurja

Prlekija-on.net, nedelja, 16. april 2017 ob 08:482
OŠ Sv. Tomaž

OŠ Sv. Tomaž

Osnovna šola, ki je na področju Podravja in Pomurja zbrala največ točk v sklopu razpisa Varno na kolesu in prejela donacijo v višini 300 €, je OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica. Drugouvrščena šola v regiji z donacijo 200 € je OŠ Sv. Tomaž, tretje mesto pa je zasedla gostiteljica prireditve, OŠ Gorišnica, ki si je prislužila donacijo v višini 100 €. OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica in OŠ Sv. Tomaž se z »vstopnico« za zaključno prireditev, ki bo potekala 25. maja v Ljubljani, še naprej potegujeta za glavno donacijo v višini 1.000 € in druge privlačne nagrade.

Z regionalnimi prireditvami, ki v aprilu potekajo po slovenskih osnovnih šolah, se zaključuje letošnji razpis Varno na kolesu kot del vseslovenskega programa, ki nosi plemenit cilj. Ta namreč naše najmlajše, ki se šele pripravljajo na samostojno vožnjo s kolesom v prometu, opozarja na potrebno prometno znanje, jih spodbuja k varnemu samostojnemu vključevanju v promet in uporabi kolesa v vsakdanjem življenju. V Kulturni dvorani občine Gorišnica se je tako zbralo več kot 100 otrok, ki prihajajo iz skupno 20 različnih lokalnih osnovnih šol. Vsi učenci in učenke so z zanimanjem spremljali uradni program, nazadnje pa so se podali še na kolesarski poligon, ki ga je pripravila Agencija za varnost v prometu in se pridružili predstavitvam Kolesarskega kluba Perutnina Ptuj in Policijske postaje Gorišnica.

Uvodoma je predstavnik organizatorja programa Varno na kolesu, Bojan Žibert iz družbe Butan plin, poudaril, da na mladih svet stoji: »Okolje veliko pričakuje od mladih generacij in program Varno na kolesu sporoča, česa se je vredno učiti, kam je vredno usmerjati našo pozornost. Za odgovor na vprašanje, kako se pravilno učiti, imamo danes z nami najboljše mentorje posameznih osnovnih šol iz regije, katerim gre še posebna zahvala za dobro delo. Ocena in nagrade so le del motivacije, največja nagrada naj ostane varna pot domov.«

O tem, zakaj je pomembna uporaba zaščitne čelade in kakšne novosti na tem področju prinaša nov Zakon o voznikih (ZVoz-1), je spregovoril tudi Stanislav Rižnar, predstavnik lokalnega Sveta za preventivo in vzgojo v občini Gorišnica (AVP).

Sledila je podelitev priznanj in nagrad vsem sodelujočim, predaja zahval mentorjem, ki otroke uspešno vodijo skozi program Varno na kolesu in opravljanje kolesarskega izpita, ter slovesna razglasitev regionalnih finalistov, ki se bodo udeležili zaključne prireditve, ki bo potekala 25. maja v Ljubljani.

Ali ste vedeli ...?
Po podatkih Generalne policijske uprave je bilo v letu 2016 v prometnih nesrečah udeleženih 1.391 kolesarjev, kar 3,7 % manj kot v predhodnem letu 2015 (zabeleženih 1.442 tovrstnih prometnih nesreč). Pri tem je v nesrečah umrlo 13 kolesarjev, 179 je bilo hudo telesno poškodovanih in 991lahko telesno poškodovanih. Podatki sicer kažejo na rahel upad nesreč s smrtnim izidom (7,8 % oz. 14 kolesarjev je v letu 2015 na cestah izgubilo življenje) in hudo telesno poškodovanih (25,1 % oz. 224 kolesarjev), povečuje pa se delež kolesarjev z lahkimi telesnimi poškodbami (v letu 2015 je bilo tovrstnih poškodb 979 oz. 1,2 % manj kot v letu 2016).

O programu Varno na kolesu
Program Varno na kolesu organizira družba Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija in družbe BTC.

Slovenski osnovnošolci s pomočjo programa Varno na kolesu spoznavajo pravila, ki se jih morajo držati, ko samostojno vstopajo v promet, pa tudi lepote kolesarstva kot rekreativnega športa. Vseslovenski program, ki poteka že 5. leto zapored, je od leta 2012 do danes združil že več kot 10.000 mladih kolesarjev in kolesarkiz več kot 250 različnih osnovnih šol, svojo misijo pa uspešno uresničuje tudi v letošnjem šolskem letu.

»Otroci so izjemno dojemljivi, vendar smo odrasli tisti, ki jih moramo usmerjati in jim pojasniti, kakšna je njihova vloga v prometu. Pri tem igrajo ključno vlogo mentorji, ki ob pomoči razpisa Varno na kolesu uspešno nadgrajujejo predpisane zahteve za program usposabljanja otrok za pridobivanje kolesarskega izpita in jim tako omogočajo suveren vstop v promet,« pojasnjuje Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu, ki ob tem dodaja: »Program Varno na kolesu spodbuja šolarje k osvajanju potrebnih prometnih vsebin, uporabi ustrezne kolesarske opreme in hkrati k aktivnemu načinu preživljanja prostega časa.«

Med 7. in 25. aprilom 2017 na izbranih osnovnih šolah potekajo regionalne podelitve, kjer se srečajo sodelujoče osnovne šole v posamezni regiji. 10. maja bo na Ptuju sledila otvoritev razstave Varno na kolesu, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali plod celoletnega dela otrok v sklopu programa Varno na kolesu. V sodelovanju z mestom Ptuj in v sklopu projekta Celostna prometna strategija Mestne občine Ptuj, bodo otroški izdelki krasili izložbe v starem mestnem jedru. Sklepno dejanje s podelitvijo nagrad desetim najboljšim osnovnim šolam se bo odvilo z veliko zaključno prireditvijo, ki bo potekala 25. maja 2017 v ljubljanskem Koloseju.  

Prihajajoče REGIONALNE PRIREDITVE ob zaključku programa Varno na kolesu
Osrednja in zahodna Slovenija: OŠ Martina Krpana, Ljubljana | 21. april 2017, ob 10.30
Savinjska in Koroška: OŠ Polzela, Polzela | 25. april 2017, ob 10.15

Vabljeni tudi na ogled razstave Varno na kolesu.
Od 10. maja dalje bodo izdelki otrok na ogled po izložbah v samem središču mesta Ptuj.


Več v Kultura in izobraževanje