Najvišji zakon ali Tai Chi

Brezplačna delavnica Tai Chi-ja v Večgeneracijskem centru Pomurja – enoti Ljutomer

Prlekija-on.net, sreda, 19. april 2017 ob 09:267
Tai Chi v VGC Ljutomer

Tai Chi v VGC Ljutomer

V Večgeneracijskem centru Pomurja – enoti Ljutomer smo nedavno pripravili brezplačno delavnico Tai Chi-ja. Pri izvedbi je pomagal g. Rihard Škorjanec iz RTRK Ljutomer, sekcija Taijiquan. Udeleženke so tekom srečanja ne le spoznale pozitivne učinke vadbe, temveč se tudi sprostile in posvetile sebi. Ob koncu srečanja je potekal prijeten pogovor.

Tai Chi chuan (tai ji quan) je legendarna kitajska veščina meditacije v gibanju.

Qi Gong je kitajska beseda, ki se izgovarja (Či Gon), sestavljena iz besede Qi (energija) in besede Gong, ki pomeni aktivnost, delo, ki poizkuša kultivirati. Qi Gong je umetnost in znanost o kultiviranju energije. Njegov izvor lahko sledimo v starodavno Kitajsko več kot 5.000 let nazaj v čas šamanizma. Qi Gong v sebi združuje dihalne tehnike, počasno gibanje ali pa negibnost, koncentracijo, vizualizacijo in meditacijo, s čimer ponovno vzpostavimo pretok energije po energetskih poteh (meridijanih). Obstaja več tisoč različnih vaj in na tisoče različnih Qi Gong sistemov, med katerimi so nekateri bolj učinkoviti in drugi manj, vsi pa sledijo istim principom.

Tai Chi v prevodu lahko pomeni več stvari, lahko pomeni “veliki tram”, ki podpira streho hiše. V prispodobi to pomeni povezovanje zemlje in neba. Če prevedemo Tai Chi  z bolj filozofskim pojmom pomeni “vzvišen konec” ali “najvišji zakon”. Počasni gibi Tai Chi-ja omogočajo okvir za globoko opazovanje telesa od znotraj. To počasno in tiho opazovanje omogoča praktikantu, da se zave, kje v telesu se nahaja stres in nato s pomočjo vdiha in vizualizacijskih tehnik izdihne ta stres iz tkiva telesa. Tai Chi rotira telo z imitiranjem 95% vseh gibov, ki jih človek lahko naredi v vsakdanjem življenju. Dihanje je globoko in enakomerno, več kot 70% vseh strupov izločimo preko izdiha, zato je dihanje esencialni del vadbe.

V novejšem času se Tai Chi uveljavlja predvsem kot sprostilno meditativnaveščina, za krepitev vitalne življenjske energije in vzdrževanja dolgoživečnost.

Je izjemno učinkovita veščina, s katero dosegamo notranje ravnotežje, ki se še posebej obnese v današnjem hitrem tempu kot blagodejna oblika telesno nezahtevne, protistresne vadbe.

Tai Chi in Qi Gong-a sta namenjena vsem, ki želijo v tem hitrem tempu sveta ujeti brezčasnost, mir, sprostitev in tistim, ki bi radi izboljšali svojo mentalno in telesno zdravje in v svoje življenje prinesli več stabilnosti in ravnovesja. Za obisk vadbe ne potrebujete nobenega predznanja, le primerno obutev, ohlapna oblačila in nekaj svojega časa.

Vabljeni pa tudi sicer, da se udeležite vsebinsko raznolikih in brezplačnih aktivnosti in/ali se nam pridružite v času uradnih ur na Ormoški cesti 22, v Ljutomeru. Veseli bomo tudi novih idej in pobud.

Projekt podpira Evropski socialni sklad, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter lokalne skupnosti.

Petra Cvetko


Več v Šport