V petek in soboto zjutraj velika nevarnost pozebe

Morebitna pozeba bi poleg vinogradnikom, pri nas lahko naredila tudi veliko škodo čebelarjem

Prlekija-on.net, četrtek, 20. april 2017 ob 16:021
Lani je pozeba naredila veliko škodo na vinogradih

Lani je pozeba naredila veliko škodo na vinogradih

Agencija RS za okolje (Arso) za prihajoče dni, predvsem petkovo in sobotno jutro, opozarja na veliko ohladitev s temperaturami pod ničlo, kar pomeni resno tveganje za pridelek na sadnem drevju, jagodičevju, vinski trti in vrtninah.

Za petek je izdan tudi oranžni alarm zaradi nizkih temperatur, ki bodo zajele celotno Slovenijo, razen na Primorskem. Za naše kraje je napovedana temperatura okoli -1 do -2 stopinje C.

Strokovnjaki ob tem svetujejo zaščito proti slani, najpreprostejše in najcenejše je pokrivanje z zaščitno koprenasto tkanino ali pa alternativna uporaba škropiv z aminokislinami. Nikar pa vrtnin ne pokrivajte s polivinilom, saj se tam ustvarja dodatna vlaga in je škoda še hujša.

Morebitna pozeba pa bi poleg vinogradnikom, pri nas lahko naredila tudi veliko škodo čebelarjem. Lanska pozeba je namreč vzela akacijevo pašo za čebele, ki je za našo regijo ključna, tako rekoč edina paša za čebele.

Temperature

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Narava