Iz travmatične prosekture na platnih

V Murski Soboti na ogled razstava »Hommage a Tisnikar«

Filip Matko Ficko, petek, 21. april 2017 ob 12:21
Vodenje po razstavi

Vodenje po razstavi

V Galeriji Murska Sobota je še do 18. maja na ogled razstava del samoukega slikarja Jožeta Tisnikarja (1928 – 1998) pod naslovom »Hommage a Tisnikar«, ki jo iz svoje stalne zbirke posreduje Koroška galerija likovnih umetnosti iz Slovenj Gradca.

Poleg številnih del Jožeta Tisnikarja, enega izmed najbolj prepoznavnih imen slovenskega modernega slikarstva po drugi svetovni vojni, je moč videti tudi dela drugih slovenskih in mednarodnih umetnikov, ki so posvečena prav Tisnikarju. Po pričujoči razstavi je zainteresirano občinstvo 20. aprila dopoldne vodil kar direktor Galerije v Murski Soboti, dr. Robert Inhof. Tako smo izvedeli, da je Tisnikar leta 1955 naslikal svojo prvo značilno sliko, ki je tedaj pritegnila pozornost ravnatelja slovenjegraškega umetnostnega paviljona, akademskega slikarja Karla Pečka. Le-ta je pozneje dejavno spodbujal obdukcijskega pomočnika v bolnišnici Tisnikarja na vznemirljivi umetniški poti, saj je umetnikovo delovno okolje v travmatični atmosferi prosekture izoblikovalo njegov čisto poseben likovni svet. Leta 1958 je tako prvič samostojno razstavljal, a leta 1969 prejel nagrado Prešernovega sklada. Tako je v ozadju vsake Tisnikarjeve slike resnična zgodba iz življenja, njegovega lastnega ali pa iz življenj tistih, ki jih je v letih svoje nenavadne službe v prosekturi pospremil na zadnji poti. Umetnikovo življenje se je končalo leta 1998 v tragični prometni nesreči, tik po njegovi retrospektivni razstavi, ko je doživel največji triumf svojega likovnega ustvarjanja.

Sedanja zbirka Koroške galerije likovnih umetnosti Slovenj Gradec z naslovom »Hommage a Tisnikar« v spomin na velikega slikarja Jožeta Tisnikarja združuje dela slovenskih in tujih ustvarjalcev sorodne umetniške poetike.


Več v Kultura in izobraževanje