40 let Mladinske delovne akcije Goričko

V trinajstih letih (1977-1989) sodelovalo preko 6 tisoč mladih

Filip Matko Ficko, četrtek, 27. april 2017 ob 08:11
Seja pripravljalnega odbora

Seja pripravljalnega odbora

Po ponovni oživitvi tradicije mladinskih delovnih brigad leta 1974 v Sloveniji je leta 1977 pričela odmevati pesem brigadirk in brigadirjev tudi na Goričkem v Prekmurju, kjer je bil od leta 1977 do leta 1984 v Gornjih Petrovcih sedež republiške Mladinske delovne  Goričko, v letih od 1985 do leta 1989 pa je bila to zvezna mladinska delovna akcija. V trinajstih letih je na tej akciji v skoraj 150 brigadah sodelovalo preko 6 tisoč brigadirk in brigadirjev s področja nekdanje SFR Jugoslavije in tudi iz tujine.

4200 mladenk in mladcev v 91 mladinskih delovnih brigadah je v letih od 1977 do 1984 izgrajevalo vodovode, obnavljalo cestne povezave med goričkimi kraji, nekje pa napravilo ceste povsem na novo. Sodelovale so tudi specialne, socialno-zdravstveno usmerjene, brigade Rdečega križa. Podobno je bilo tudi v letih 1985 – 1989, ko je v 56 brigadah prišlo na Goričko 1923 mladih. Izgradnjam vodovodov in cest so se pridružile še agromelioracije ter obiranja sadja.

Na vse to bi naj opomnila letošnja 40-letnica pričetka Mladinske delovne akcije Goričko, ki jo s posebno prireditvijo za nekdanje brigadirke in brigadirje pripravlja Društvo brigadirjev Pomurja. Poleg vodstva društva pod predsednikom Ludvikom Filom se je v prostorih Osnovne šole Gornji Petrovci, kjer je bil sedež MDA Goričko, sestal širši pripravljalni odbor in odločil, da bo osrednja jubilejna prireditev v soboto, 17. junija, v Gornjih Petrovcih ob 11. uri na dvorišču šole, kjer so se tudi v času akcije običajno zbirali brigadirke in brigadirji. Prireditve bi se naj udeležilo čim večje število nekdanjih udeleženk in udeležencev prostovoljnega dela mladih na Goričkem v Prekmurju, kot tudi mladi iz vse Slovenije, ki so kot brigadirji sodelovali na podobnih akcijah po nekdanji SFR Jugoslaviji.

Društvo brigadirjev Pomurja bo do same prireditve 17. junija organiziralo pionirsko brigado, pripravilo gradivo za priložnostno razstavo o MDA Goričko, izdalo bilten – zbornik o akciji, na pročelje Osnovne šole Gornji Petrovci pa bi se naj namestilo tudi spominsko obeležje. K sodelovanju je Društvo brigadirjev Pomurja pritegnilo župane goričkih občin, kjer so potekala dela v okviru MDA Goričko (Gornji Petrovci, Šalovci, Hodoš, Moravske Toplice in Puconci), kot tudi vodstva tamkajšnjih osnovnih šol.

Ob tem naj omenimo še, da je tradicija mladinskega prostovoljnega dela v Pomurju prisotna že dolgo, kajti po 2. svetovni vojni je veliko mladih iz Pomurja sodelovalo na mladinskih delovnih akcijah regulacije Pesnice ter izgradnje Nove Gorice, kot tudi na znamenitih akcijah po nekdanji SFRJ Jugoslaviji (podatki po knjigi »V korak s časom – Slovensko mladinsko prostovoljno delo«, 1998): proga Brčko – Banovići, proga Šamac – Sarajevo, proga Nikšič – Titograd, izgradnja Novega Beograda, avtocesta Zagreb – Beograd, avtocesta Ljubljana – Zagreb, Sarajevo 1983 (prizorišča za zimske olimpijske igre 1984) itd.

Pa tudi v Pomurju obstoje podatki o prostovoljnem delu mladih na lokalnih akcijah: 1961 in 1962 gradnja stadiona in športnih objektov v Murski Soboti (146 brigadirk in brigadirjev), 1983 in 1984 pa v Ljutomeru izgradnja cest in vodovodov (19 brigad s 613 brigadirkami in brigadirji).


Več v Kultura in izobraževanje