Na regijskem srečanju pihalnih orkestrov Pomurja nastopile štiri godbe

Veseli jih pomlajevanje pihalnih orkestrov

Prlekija-on.net, ponedeljek, 8. maj 2017 ob 09:06
Srečanje pihalnih orkestrov Pomurja

Srečanje pihalnih orkestrov Pomurja

V organizaciji JSKD OI Gornja Radgona, in ob pomoči Občine Gornja Radgona, OŠ Gornja Radgona in Pihalnega orkestra GR, je v avli OŠ Gornja Radgona, potekalo letošnje srečanje pihalnih orkestrov Pomurja. Na tokratnem srečanju, ki ga je povezovala vodja JSKD OI Gornja Radgona Simona Pirc Katalinič, strokovni spremljevalec pa je bil Emil Glavnik, so nastopili štirje pomurski pihalni orkestri, eden z levega (Murska Sobota) in trije z desenega brega (Sveti Jurij ob Ščavnici, Ljutomer in Gornja Radgona) reke Mure. Vsak izmed orkestrov je zaigral po tri melodije, le da so gostitelji iz Gornje Radgone, igrali nekoliko dlje časa, saj so med drugim zaigrali tudi posebno koračnico za ravnatelja OŠ Gornja Radgona Dušana Zagorca, ki po več kot četrt stoletja vodenja šole, čez nekaj mesecev odhaja v zaslužen pokoj. Prav Zagorc, ki je na začetku pozdravil vse prisotne, je skupaj s predsednico JSKD Gornja Radgona, Slavico Kovačič dirigentom vseh godb, podeljeval priznanja in darila. V imenu občine Gornja Radgona se je srečanja udeležil direktor občinske uprave Vladimir Mauko, škoda pa je, da se je dogodka udeležilo tako malo gledalcev (veliko manj kot je bilo nastopajočih), saj bi bili priča enkratni glasbeni prireditvi.

"Posvetimo ta večer dobri glasbi, dobrim glasbenikom, dobrim izvedbam, dobrim odnosom, sodelovanju, razumevanju. Posvetimo ga tistemu, kar nas dela srečne, posvetimo ga nam samim in začutimo pozitivno čustvo povezanosti v toku današnjih muziciranj pihalnih orkestrov. Nocoj se nam bodo predstavili štirje pihalni orkestri iz Pomurja, ki jih bo strokovno spremljal Emil Glavnik, pianist, skladatelj narodno zabavne, otroške, zborovske in filmske glasbe. Prav tako piše skladbe in priredbe za pihalne orkestre. Rojen je v Ljutomeru, živi v Celju. Igral je v Titovi gardi, kot glasbenik prepotoval pol sveta in muziciral celo pred britansko kraljico Elizabeto II. Je tudi reden žirant na tekmovanjih pihalnih orkestrov in nosilec Gallusove plakete za leto 2015", je pred nastopom dejala Simona Pirc Katalinič.

Na tokratni regijski reviji so godbeniki KD Pihalni orkester Gornja Radgona (dirigent: Franek Radolič), uradno zaigrali melodiji: Ponosni nase; Thriller in On the Sunny side of the street (vokal: Urška Subašič); Pihalni orkester Murska Sobota (dirigent: Simon Novak), je odigral Prekmursko koračnico; Golden Pass in Three Tittle tangos. KD Godba na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici (dirigent: Slavko Ahlin) pa: Adrenalino; Amities ter Po jezeru bliz Triglava (Solisti: Aljaž Kraner, Nejc Kurbos, Matjaž Rožman) ter Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer (dirigent: Simon Novak): Gremo na Štajersko; Castles in Spain; Pozdrav prijateljem.

Pihalni orkester Murska Sobota deluje že 84. leto. Sestavljajo ga amaterski glasbeniki, katere druži predvsem veselje do glasbe. Značilnost orkestra je tudi njegova pestra sestava, saj združuje različne generacije glasbenikov, od osnovnošolcev do aktivnih upokojencev, ki ljubezen do te zvrsti glasbe prenašajo na mlajše rodove in s tem skrbijo za kontinuirano delovanje orkestra. V osmih desetletjih so godbeniki nastopali na raznih prireditvah po domovini in tujini, zadnjih nekaj let pa pripravljajo predvsem koncerte za občane MO Murska Sobota, zaigrajo gostom v madžarskem zdravilišču Bük, radi pa se odzovejo tudi na povabila raznih društev in prijateljskih orkestrov. Dirigent PO Murska Sobota je Simon Novak.

KD Godba na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici je bilo ustanovljeno leta 1997. Iz 12 članov, ki so pričeli z igranjem, se je skozi leta število članov povečalo na 25. Nekateri izmed članov so svoje glasbeno izobraževanje nadaljevali na srednji glasbeni šoli, kasneje pa tudi na fakultetah za glasbo doma in v tujini. Godba ima v povprečju 18 nastopov na leto, ki so izvedeni večinoma znotraj, nekaj pa tudi zunaj meja domače občine. Med pomembnejše nastope spadajo novoletni nastop, sodelovanja v povorki ob občinskem prazniku, prvomajske budnice, srečanje pihalnih orkestrov in letni koncert. V letu 2014 so nastopili na tekmovanju godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla v Ormožu in osvojili zlato plaketo. Letos praznujejo 20 let delovanja društva, kar bodo proslavili z dvema dogodkoma. Prvi, srečanje pihalnih orkestrov, je bil izveden 27.4., drugi bo pa slavnostni koncert, 2. 12. v KUS-u pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Dirigent orkestra je Slavko Ahlin.

Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer je bil ustanovljen leta 1922. V vseh letih delovanja se orkester povezuje s sosednjimi orkestri ter orkestri v tujini. Udeležuje se tudi revij in tekmovanj pihalnih orkestrov. Leta 1997 je orkester prejel Miklošičevo nagrado, kot najvišje priznanje na področju ljubiteljske kulture v občini Ljutomer. Prva zgoščena PO Ljutomer je izšla leta 2001. V tem letu so gostovali na Švedskem in dve leti kasneje še v Franciji. Leta 2004 so na tekmovanju Slovenskih godb v Železnikih osvojili srebrno plaketo, leta 2005 pa v Ormožu, na tekmovanju za pokal Vinka Štrucla zlato plaketo. Orkester je leta 2012 praznoval 90-letnico obstoja in jo obeležil z veliki koncertom v športni dvorani ŠIC v Ljutomeru pod naslovom Medgeneracijsko povezovanje. Leta 2016 so ob 25. letnici samostojne Slovenije zaigrali na svečani seji v Državnem zboru RS, sodelovali v televizijski oddaji Slovenski pozdrav za RTV Slovenija in osvojili I. nagrado na tekmovanju v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla v Ormožu. V orkestru so se zamenjali številni dirigenti, od leta 2008 jih vodi Simon Novak.

KD Pihalni orkester Gornja Radgona deluje že 94. leto in ima trenutno 30 aktivnih članov. V letih delovanja so se udeležili številnih prireditev, javnih nastopov, samostojnih in združenih koncertov, raznih tekmovanj PO, prisotni pa so na vseh pomembnejših dogodkih v občini Gornja Radgona, v sosednjih občinah in tudi tujini. Njihovo zelo pomembo leto je bilo leto 2013, ko so praznovali svoj visok jubilej, 90-letnico delovanja. Obeležili so ga na dan občinskega praznika občine Gornja Radgona, 1.10., na Gradu Negova, ob sodelovanju PO iz Raven na Koroškem. Tudi v letošnjem letu načrtujejo izvesti čim več javnih nastopov na različnih prireditvah s tem, da se trudijo pritegniti v orkester čim več mladih glasbenikov, kar jim nekako tudi uspeva. Dirigent orkestra je Franek Radolič.

Vsi nastopajoči, godbenice in godbeniki, s sovojimi dirigenti, so ustvarili čudovit, harmonično bogat večer. In vsi prisotni so med poslušanjem ubranih melodij godbenikov začutili prijetnost, zadovoljstvo in srečo. Škoda le, kot rečeno, da čudovitega večera, s svojim obiskom ni počastilo nekoliko več ljubiteljev glasbe in kulture.


Več v Kultura in izobraževanje