Gasilci so se zbrali ob Florijanovi kapelici v Žižkih

Gasilci so v Žižkih obeležili 25. Florijanov gasilski shod

Prlekija-on.net, sreda, 10. maj 2017 ob 08:24
25. Florijanov shod v Žižkih

25. Florijanov shod v Žižkih

Gasilsko društvo Žižki in župnija Črenšovci sta na Florijanovo nedeljo, 7. maja pripravila Florijanovo sveto mašo in gasilski shod, kajti kapelica je posvečena svetemu Florijanu, ki je zavetnik gasilcev. To je bil že 25. gasilski shod po vrsti pod geslom »Sveti Florijan, čuvaj naše domove« in je bil jubilejni. Ob Florijanovi kapelici iz leta 1936 se je pri sveti maši zbralo 70 uniformiranih gasilcev z gasilskimi prapori iz Gasilske zveze Črenšovci in sosednjih gasilskih društev, zato je bilo gasilsko slavje toliko bolj povezano z jubilejnim Florijanovim praznovanjem.

Pred začetkom svete maše je zbrane gasilce in ostale vernike črenšovske župnije in od drugod pozdravil predsednik PGD Žižki Anton Horvat, ki je poudaril pomen vsakoletnega Florijanovega srečanja gasilcev, kateremu so žižkovski gasilci postavili temelje praznovanja pred 25. leti. Sveto mašo je v čast svetemu Florijanu in vsem gasilcem, ki so se udeležili maše daroval duhovnik Robert Brest, ki je prav tako pohvalil prizadevanja gasilcev, ki so ljudem pripravljeni priskočiti na pomoč ob vsaki hudi uri. Orisal je tudi lik svetega Florijana - mučenca, ki je zavetnik vseh gasilcev in ki se k njemu zatekajo v molitvi in s prošnjami. Po maši so se gasilci še zbrali pri vaško-gasilskem domu na gasilskem 25. Florijanovem shodu.

Jože Žerdin


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje