Pri Copekovem mlinu je 30 koscev iz cele Slovenije vihtelo kose

Najmlajša udeleženka košnje trave na stari način s kosami je bila 9-letna Klara Janža iz Bratoncev

Prlekija-on.net, sreda, 10. maj 2017 ob 08:36
Košnja trave pri Copekovem mlinu

Košnja trave pri Copekovem mlinu

Društvo ŠTRK Slovenije, sekcija Polanski Pücki je ob sodelovanju občine Velika Polana na močvirnatem travniku pri Copekovem mlinu ob potoku Črnec pri Mali Polani pripravilo tekmovanje v košnji trave na stari način in sicer z ročnimi kosami. Šlo je za tekmovanje za pokal občine Velika Polana. Na tekmovanje v Malo Polano pa so še prišli člani Društva koscev in kosic Slovenije, ki so izvedli še tekmovanje trave z ročnimi kosami za državno prvenstvo v košnji trave.

Kot je povedal predsednik sekcije Polanski Pücki Marko Hozjan je bilo letošnje tekmovanje v košnji trave s ročnimi kosami že sedmo po vrsti in vsako leto dobiva na veljavi, saj se tekmovanja udeležuje vse več koscev, ki hočejo svoje znanje pokazati širši javnosti, kako spretno vihtijo kose. Na travniku se je zbralo čez 30 koscev, ko so si kose morali najprej ročno sklepati, da so jim potem lepo kosile travo, kajti dan prej je deževalo in košnja je bila kot nalašč primerna. Najprej so Polanski Pücki prikazali košnjo trave na stari nekdanji način, pri čemer so se tega prikaza udeležili kosci iz sosednji društev iz občine Beltinci – Društvo starodobnikov ljubiteljev starih koles Dimek Beltinci, Društvo ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači Ižakovci in Klub ljubiteljev stare kmetijske tehnike in ostale tehnike Pomurja Beltinci. Ko se je tekmovanje prevesilo v zaključni del je kot poslastico k ročni košnji z ročno koso še dodala 9-letna Klara Janža doma iz Bratoncev pri Beltincih, sicer članica Društva koscev in kosic Slovenije, ki je prikazala kako ona zna kositi in se kosati z drugimi kosci iz Slovenije.

Vzporedno s tekmovanjem v košnji trave so Polanski Pücki še na ogled postavili staro kmečko orodje, ki jo Polanski Pücki ohranjajo kot staro kmetijsko tehniko iz prejšnjega stoletja, s katerim so nekoč kmetje obdelovali polja in kosili travnike, saj so tudi zbiratelji stare kmetijske tehnike. Ob koncu pa je še potekalo tekmovanje v košnji za pokal občine Velika Polana. Lepo vreme je v ta idilični neokrnjen del občine Velika Polana privabil veliko obiskovalcev, ki so si lahko ogledali žuborenje potoka Črnec, Copekov mlin in mlinsko kolo in se sprehodili med stojnicami od Zadruge za razvoj podeželja Pomelaj Mala Polana, Društva vinogradnikov Velika Polana do krušne peči, kjer so pekli Pückove vlejvanke.

V košnji za pokal Košnja za pokal občine Velika Polana je prvo mesto pripadlu paru Križnar-Križnar, drugo mesto Veršič-Oblak, tretje mesto pa Janža-Čufer. V državnem prvenstvu koscev in kosic Slovenije je pri mladincih prvo mesto zasedel Maj Janža, Bratonci, drugo mesto Miha Mesarič, Bratonci, tretje mesto Zala Janža, Bratonci, pri ženskah prvo mesto Marija Veršič, Brezovica pri Ljubljani, drugo mesto Marija Borštnik, Kamnik pod Krimom, pri moških je slavil Alojz Križnar, Štefanja gora pod Krvavcem, drugo mesto Janez Jezeršek, Bukovo in tretje mesto Viktor Borštnik, Kamnik pod Krimom.

Jože Žerdin


Več v Družabno