V župniji Cezanjevci zakrament svete birme prejelo 33 birmancev in birmank

V cerkvi Svetega Roka in Sebastjana v Cezanjevcih je potekal zakrament svete birme

Matic Munda, sobota, 13. maj 2017 ob 19:491
Sveta birma v Cezanjevcih

Sveta birma v Cezanjevcih

V soboto, 13. maja, je ob 10. uri v cerkvi svetega Roka in Sebastjana v Cezanjevcih potekal zakrament svete birme. Veroučenci oz. birmanci so se na zakrament svete birme pripravljali pri verouku, z rednim obiskom svetih maš ter z udeležbo na duhovnih vajah in birmanski devetdnevnici. Vsak veroučenec, je pred birmansko slovesnostjo potrdil svojo pripravljenost s preizkusom znanja o poznavanju krščanskega nauka, Svetega pisma in desetih zapovedi.

Zakrament svete birme je prejelo 22 birmank in 11 birmancev. Vsi birmanci in njihovi botri so se primerno pripravili na ta sveti zakrament, ki se podeljuje med sveto mašo. S tem se pokaže zveza tega zakramenta s sveto evharistijo.

Slovesno sveto mašo je vodil msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof in je bil hkrati tudi delivec zakramenta svete birme. Ko so birmanci v spremstvu svojih botrov stopili pred oltar in pred gospoda škofa jim je le ta položil roko na birmančevo glavo ter jih mazilil s posvečenim oljem ali sveto krizmo. Tako so postali na poseben način zaznamovani in potrjeni s Svetim duhom.

Pri slovesnem obredu svete maše so somaševali tudi domači farni župnik Jože Kolmanko, dekan ljutomerske dekanije gospod Andrej Zrim, kaplan ljutomerske župnije gospod Zoran Car ter razkriški župnik in vikar za narodnosti msgr. Franc Režonja.

Po končanem obredu svete maše so vsi birmanci skupaj z duhovniki in gospodom škofom v cerkvi naredili spominsko skupno fotografijo, birmanci so nato s svojimi botri odšli vsak svojo pot, ter v krogu svojih najdražjih praznovali prejem svetega zakramenta.


Več v Kultura in izobraževanje