Radenci: »…le demon ljubezni je večen.«

Že devetič mednarodna slikarska kolonija v DOSOR-ju

Filip Matko Ficko, torek, 16. maj 2017 ob 06:49
9. mednarodna likovna kolonija v DOSOR-ju

9. mednarodna likovna kolonija v DOSOR-ju

»Minula se leta pogrezajo vase, le demon ljubezni je večen.« je bil moto letošnje že 9. mednarodne likovne kolonije v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, o kateri smo poročali že z otvoritve 12.maja. Zaključek kolonije je bil na slovesen način 14. maja popoldne ob 17. uri z otvoritvijo razstave nastalih del na tej koloniji.

Kot že vemo, je tokrat osem umetnic in umetnikov povezoval pisatelj in pesnik Feri Lainšček s svojo pesniško zbirko »Demon ljubezni«. In temu slednjemu se je s svojim umetniškim delom s podobnim naslovom »Speči demoni« še najbolj približal slikar Albert Mesner iz Šmihela (St. Michael) na avstrijskem Koroškem, ki je naslikal tudi »Teror«. Keiko Miyzaku Vahčič, v Preboldu ustvarja ta Japonka, je naslikala »Firstlove« in »Skrivnost«, a Iranec Adel Seyoun, ki ustvarja v Desklah, pa je naslikal »Šepečeva« in »Ob reki«. Iz Varaždina je sodeloval Dražen Pavlović, ki je naslikal »Vrtinec ljubezni« in »Šepet vesolja«, Ana Cajnko iz Mokronoga pa sliki »V stišju« in »Ko skupaj molčiva«. Jerneja Smolnikar iz Mislinje je naslikala dve sliki: »Deklica« in »O tebi šesanjam«. Sodelovali sta tudi dve domačinki: Sara Kager je kot fotografinja prispevala dve fotografiji (»Preludij« in »Adagio«), a Tatjana Mijatović dve sliki (»Mura, ljubim te« in »Obsedena«). Dana Štrucelj, vzgojiteljica iz Gornje Radgone, pa je v okviru kolonije bila mentorica stanovalcem in stanovalkam DOSOR-ja pri slikanju mask ter poslikavi lesenih kock in kamenja.

Kot na otvoritvi kolonije, je tudi na otvoritvi razstave še najbolj pritegnil s svojim aktivnim sodelovanjem pesnik in pisatelj Feri Lainšček. Vsa nastala dela na 9. mednarodni likovni koloniji so bila predstavljena javnosti z otvoritvijo razstave v razstaviščni avli doma v nedeljo, 14. maja popoldne, na ogled pa bodo še do konca junija. Konec leta pa bo izšel po tradiciji še koledar DOSOR-ja za leto 2018 z reprodukcijami nastalih del na tej koloniji.


Več v Kultura in izobraževanje