Na UE Maribor sledili predlogu policije in koncert Thompsona prepovedali

Koncert je bil razprodan, saj so prodali 1.200 vstopnic, kolikor je kapaciteta dvorane. Organizator pa se bo na odločitev UE Maribor pritožil.

Prlekija-on.net, sreda, 17. maj 2017 ob 14:04
Koncert Thompsona so v Mariboru prepovedali

Koncert Thompsona so v Mariboru prepovedali

Iz PU Maribor so sporočili, da so jih v sredo, 17. maja Danes, iz Upravne enote Maribor obvestili, da so sledili predlogu PU Maribor za prepoved prijavljene javne prireditve koncerta glasbenika Marka Perkovića Thompsona.

Predlog so na PU Maribor podali, "ker ocenjujemo, da so na podlagi vseh pridobljenih informacij in zaznav dogodkov, izpolnjeni zakonski pogoji za tak ukrep. Gre za informacije, ki kažejo na povečano varnostno tveganje zaradi nevarnosti, da bo koncert izrabljen za izvrševanje kaznivih ravnanj, opredeljenih v 1. odst. 6. člena ZJZ," so že včeraj sporočili iz PU Maribor.

Policija je dolžna vzdrževati javni red na javnih prireditvah, zato v povezavi z vsako javno prireditvijo spremlja varnostne razmere, ki so vezane na tak dogodek. Tako je spremljanje varnostnih razmer v povezavi s prireditvijo potekalo tudi v tem primeru, vse od vložitve predloga organizatorja za pridobitev dovoljenja. Glede na izkušnje iz drugih držav je PU Maribor ocenjevala varnostne okoliščine tega dogodka s posebno pozornostjo.

Policisti PU Maribor so vse od prijave prireditve intenzivno zbirali informacije in spremljali varnostno situacijo v povezavi z izvedbo koncerta, vendar do dne podaje predloga pogoji za to niso bili izpolnjeni.

"Med drugim smo pridobili informacije v povezavi s prodajo vstopnic za koncert preko spletnih ponudnikov na Hrvaškem in v Avstriji. S tem je podana utemeljena verjetnost, da se bodo koncerta udeležili posamezniki iz okolij, kjer so bili koncerti glasbenika prepovedani, oz. se bodo koncerta z namenom vsiljevanja in izvrševanja kaznivih ravnanj udeležili njegovi radikalni privrženci iz Hrvaške, organizator pa nima nobenega vpogleda v kategorijo obiskovalcev, v smislu ogroženosti reda na prireditvi, tako doma kot v tujini. Prav tako razpolagamo z informacijo o shodu nasprotnikov tega koncerta, kar dodatno povečuje varnostno tveganje v povezavi s koncertom. Pri tem poudarjamo, da gre le za del naših utemeljitev za podajo predloga prepovedi prireditve," so sporočili.

"Shode oziroma prireditve je prepovedano organizirati z namenom, da bi se na njih izvrševala kazniva dejanja oziroma pozivalo k izvrševanju kaznivih dejanj, ali z namenom povzročanja nasilja, motenja javnega reda oziroma oviranja javnega prometa. Zato izpostavljamo, da je Policija v predlogu sledila izključno interesu zagotavljanja varnosti, zato so namigovanja, ki se v tej zvezi pojavljajo v javnosti, neupravičena in popolnoma brezpredmetna," so še ob tem pojasnili na PU Maribor.

Darko Lamot, vodja oddelka za splošne policijske naloge Sektorja uniformirane policije na PU Maribor:

Organizator se bo pritožil
Na odločitev je mogoča pritožba v treh dneh, ki jo je organizator koncerta Milan Trol že napovedal. V roku treh dni po prejemu bo o pritožbi odločalo ministrstvo za notranje zadeve. Organizator koncerta sicer ves čas poudarja, da gre le za glasbeni dogodek, kritike pa zavrača tudi glasbenik Marko Perković - Thompson. Koncert bi moral biti v soboto, 20. maja v Festivalni dvorani v Mariboru. Koncert je bil razprodan, saj so prodali 1.200 vstopnic, kolikor je kapaciteta dvorane.


Več v Črna kronika