Vrhunski slovenski lipicanci tudi v Kelebiji

Ob Dnevu lipicanca v Lipici spomin na obisk v Vojvodini

Filip Matko Ficko, petek, 19. maj 2017 ob 11:06
Uživanje v vožnji s kočijo

Uživanje v vožnji s kočijo

Na spletnih straneh »Prlekija« se pojavlja vabilo za konec tega tedna na Dan lipicanca v Lipici, 21. maja. A udeleženci strokovne ekskurzije Občine Radenci lahko ob tem obudijo lep spomin na obisk Ergele Kelebija v Avtonomni pokrajini Vojvodina v Republiki Srbiji, ki so jo obiskali 16. maja letos. Videli so lahko lepo število odličnih lipicancev.

Leta 1993 je bila Ergela Kelebija, samo 500 metrov oddaljena od mejnega prehoda Tompa – Kelebija med Madžarsko in Srbijo, registrirana za vzrejo »carskih konjev« - lipicancev, ki poleg običajnih lastnosti konjev slovijo po svoji posebni lepoti (konji bele barve !) in so zatorej posebno primerni za paradne konje, kot tudi visoke šole jahanja in dresur ter vožnje s kočijami. Začelo se je z zemljiščem v izmeri dveh hektarjev, prve konje lipicance (12 konjev) pa so kupili v Lipici, Djakovu, Vučjaku, Karadjordjevu in Lipiku ter zanje izgradili hlev ter bokse za izpust. Danes se že razprostirajo na kar dvajsetih hektarjih površin, kjer so objekti izgrajeni v panonskem stilu (moderno opremljeni hlevi, muzej kočij, restavracija, Vila Majur), na zunanjih površinah pa so zelenice, drevoredi, cvetlične grede, tekmovalni tereni, prostrani pašniki… Tukaj ima svoj sedež Konjeniški klub Favory s svojo šolo jahanja in v dneh od 15. do 17. junija leta 2007 je v Vili Majur zasedala generalna skupščina LIF (Lipizzan International Federation – Mednarodna federacija rejcev lipicancev).

Naj ob tem omenimo še na znan izrek »Lipicanec je kot tamburica na kateri se igra himna ravnin in neba…«


Galerija


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Kultura