»Pesem združuje« na Kapeli

Na območni reviji odraslih pevskih zborov nastopilo šest zasedb

Prlekija-on.net, sreda, 24. maj 2017 ob 08:15
Pesem združuje

Pesem združuje

V organizaciji JSKD - Območna izpostava Gornja Radgona, in ob pomoči OŠ Kapela ter občine Radenci, je v dvorani OŠ Kapela, potekala območna revija odraslih pevskih zasedb, pod naslovom "Pesem združuje". Po pozdravnem nagovoru predstavnice domače šole, ki je tudi predsednica Sveta OI JSKD Gornja Radgona, Slavice Kovačič, se je pod moderatorstvom vodje OI JSKD Gornja Radgona, Simone Pirc Katalinič, ter strokovno spremljavo Alenke Korpar, ljubiteljem zborovskega petja, s po tremi pesmimi predstavilo šest zborov z radgonskega in gostje iz Lendave, in sicer: Vokalni kvintet Klopotec Kapela (Vodja: Anton Divjak); Ženski pevski zbor DU Gornja Radgona (Vodja: Dragica Černe); Mešani pevski zbor Sv. Jurij ob Ščavnici (Vodja: Jožef Kurbos); Ženski pevski zbor DU Negova – Sp. Ivanjci (Vodja: Vlado Maguša); Mešani pevski zbor Glasbene šole Gornja Radgona (Vodja: Andrej Tibaut) in Komorni pevski zbor Vita Lendava (Vodja: Danijel Berden).

Radgonska območna revija odraslih pevskih zasedb, pod nazivom "Pesem združuje", je sicer potekala v okviru četrtega Tedna ljubiteljske kulture, kjer se Slovenija, po besedah Simone Pirc Katalinič, pridružuje evropskim državam, ki se vsako leto poklonijo ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem ter opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljske kulture v sodobni družbi. Vseslovenski Teden ljubiteljske kulture zaznamujejo kulturni dogodki, ki se po vsej Sloveniji in v zamejstvu v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije in prek območnih izpostav JSKD pripravljajo skupaj s številnimi kulturnimi društvi in njihovimi zvezami, kulturnimi zavodi, lokalnimi skupnostmi itd. "Tudi v naših štirih občinah in v celotnem Pomurju v sklopu Tedna ljubiteljske kulture potekajo številni dogodki in tudi to srečanje je eden izmed dogodkov, na katerem se je predstavilo 5 pevskih zasedb iz naše izpostave ter gostje iz Lendave", je dodala Pirc Kataliničeva.

Kot prvi so se tokrat predstavili domačini, Moški kvintet Klopotec Kapela, ki deluje štiri leta. V tem času so izvedli že precej nastopov doma in tudi v Avstriji. Letno imajo okrog 15 nastopov. Redno se udeležujejo revije odraslih pevskih zasedb. Vsako leto pa organizirajo božično-adventni koncert v cerkvi Sv. Magdalene na Kapeli. V lanskem letu so posneli že svojo prvo zgoščenko, z naslovom Jaz pa v gorico grem. Tokrat so zapeli: O Kresu, Oj, le prebudi se, in skladbo Že večkrat sem slišal od starih ljudi. Ženski pevski zbor pri DU Gornja Radgona deluje 11. leto. Njihov repertoar obsega ljudske in umetne pesmi. Nastopajo ob različnih priložnostih, tudi na občinskih prireditvah. Vsako leto priredijo vsaj en samostojni koncert. Sodelujejo na revijah pevskih zborov DU Pomurja, ter na območnih revijah odraslih pevskih zasedb. Leta 2011 je pevski zbor zastopal Pomurje na festivalu za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani. Zapele so: Ena ptička priletela; Ma Hvezda in Vuštnejša ja ni. MePZ Sv. Jurij ob Ščavnici je v lanskem letu praznoval 30-letnico delovanja, kar so obeležili s samostojnim koncertom z gosti. Zasedba zbora se je tekom let spreminjala, imajo pa tudi nekaj članov, ki zbor sestavljajo že od samega začetka. Nastopajo ob različnih priložnostih, prirejajo pa tudi samostojne koncerte. Druži jih veselja do petja, predvsem pa družinske in prijateljske vezi. Na Kapeli so se predstavili z repertoarjem: Pesem veselih mlatičev, V Šmihelu no kajžico mam, in Sancta Maria.

Ženski pevski zbor DU Negova – Spodnji Ivanjci deluje že 13 let. V tem času so posnele dve zgoščenki in en videospot. Redno se udeležujejo revij odraslih pevskih zborov, srečanj ljudskih pevcev in godcev, ter srečanj pevskih zborov društev upokojencev. Sodelujejo na večini prireditvah v domačem kraju. Vsako leto pripravijo samostojni koncert z gosti. Druži jih veselje in ljubezen do petja in glasbe. Zapele so: Fala, Vrtec ogradila bodem, in Na grebenih gora. Na pobudo staršev otrok Glasbene šole GR je Andrej Tibaut z veseljem sprejel skupino in izziv kot zborovodja. Njegov pristop in neomajni trud je privedel do tega, da že šesto leto skupina staršev in ljubiteljev petja prepeva v harmoniji večglasja. Pridružilo se jim je tudi nekaj učiteljev GŠ GR, ki si tako obogatijo svoj delovni dan z otroci. Skupaj z GŠGR načrtujejo nastope, kjer se skupaj z učenci na odru počutijo mladostno. Sodelujejo tudi na raznih občinskih prireditvah ter se odzovejo na vabila njihovih sponzorjev, da jim popestrijo program. V tej sezoni so ob 5. obletnici pripravili dva samostojna koncerta. Tokratni večer so popestrili s skladbami: Vušnejša ja ni, El Grillo, in Dajte, dajte.

Za konec so nastopili še gostje, Komorni pevski zbor Vita iz Lendave, ki deluje 14. leto in šteje 22 članov. Dosegli so že nekaj srebrnih in zlatih priznanj na mednarodnih tekmovanjih Musica Mundi ter Praga Cantat in posneli tri zgoščenke. Njihov repertoar sestavljajo skladbe različnih žanrov: od renesančnih, romantičnih skladb, ljudskih pesmi do jazza, popa in rocka, pojejo pa tudi precej lastnih priredb ali pa na novo ustvarjenih medleyev. Posebna izkušnja je bilo sodelovanje s triom Eroika, s katerim so zapeli tri skladbe na koncertu ob njihovi 10. obletnici delovanja. Obiskovalci koncertov pravijo, da si Vito zapomnijo po tem, da med petjem izžarevajo dobro voljo in veselje do petja. Na Kapeli so se predstavili s pesmimi: Jesu Dulcis Memoria, Stoji mi polje, in Kantaj Nineta.


Več v Kultura in izobraževanje