Pri Sv. Juriju ob Ščavnici bodo obeležili 100 letnico Majniške deklaracije

Govornik na osrednji slovesnosti bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor

Branko Košti, sreda, 24. maj 2017 ob 12:42
Majniška deklaracija

Majniška deklaracija

Tridesetega maja bo minilo 100 let, odkar je dr. Anton Korošec, kot predsednik jugoslovanskega kluba, v dunajskem državnem zboru, prebral Majniško deklaracijo, politično izjavo poslancev tega kluba, v kateri so zahtevali združitev Južnih Slovanov v monarhiji v avtonomno enoto.

Dr. Anton Korošec, skupaj z dr. Janezom Evangelistom Krekom soavtor deklaracije, je bil rojen 12. maja 1872 v Biserjanah v današnji občini Sveti Jurij ob Ščavnici, zato ni naključje, da bodo pomemben mejnik v zgodovini slovenskega naroda, v tej prleški občini obeležili s številnimi dogodki.

Uvod v praznovanje bo tiskovna konferenca v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice v Mariboru v sredo, 24. maja in otvoritev razstave Majniška deklaracija 1917 in deklaracijsko gibanje. V soboto 27. maja med 9. in 18. uro, bo v zeleni dvorani KUS pri Sv. Juriju ob Ščavnici potekal znanstveni simpozij Anton Korošec in 100 let Majniške deklaracije.

Slovesnosti ob 100 letnici Majniške deklaracije v nedeljo, 28. maja, se bodo pričele s sveto mašo v cerkvi sv. Jurija, ki jo bo daroval kardinal dr. Franc Rode. Po maši bo položeno cvetje pred doprsni kip dr. Antona Korošca v parku pred cerkvijo. Tudi osrednja slovesnost, na kateri bo slavnostni govornik predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, bo ob ugodnem vremenu na ploščadi pred cerkvijo, v primeru slabega vremena pa v KUS. Zatem se bodo udeleženci v povorki odpravili v Biserjane, do rojstne hiše dr. Antona Korošca, kjer bo odprta in blagoslovljena spominska soba. Slavnostni govornik na tem dogodku bo dr. Feliks J. Bister.

Majniška deklaracija
"Podpisani poslanci, združeni v Jugoslovanskem klubu, izjavljajo, da zahtevajo na temelju naravnega načela in hrvaškega državnega prava, naj se vsa ozemlja monarhije, v katerih prebivajo Slovenci, Hrvati in Srbi, zedinijo pod žezlom habsburško – lotarinške dinastije v samostojno državno telo, ki bodi prosto vsakega narodnega gospostva tujcev in zgrajeno na demokratičnem temelju. Za uresničevanje te zahteve svojega enotnega naroda se bodo zavzeli z vso silo.
S tem pridržkom se bodo podpisani udeleževali parlamentarnega dela."

Program


Več v Kultura in izobraževanje