V Vogričevcih so že 31. kosili z ročno koso

Tradicionalno, že 31. tekmovanje koscev, kjer se vsako leto na Heričevem travniku v Vogričevcih pomerijo kosci in kosice v košnji z ročno koso

Prlekija-on.net, nedelja, 28. maj 2017 ob 16:221
31. tekmovanje koscev v Vogričevcih

31. tekmovanje koscev v Vogričevcih

PGD Vogričevci so v nedeljo, 28. maja, pripravili tradicionalno, že 31. tekmovanje koscev, kjer se vsako leto na Heričevem travniku v Vogričevcih pomerijo kosci in kosice v košnji z ročno koso. Tudi letos je bilo tekmovanje odlično organizirano, prav tako pa je bilo vreme sončno in poletno, kar je ob travnik privabilo številne domačine ter obiskovalce iz okoliških krajev, ki so se na prizorišče pripeljali s starodobnimi traktorji, kolesi, plapolale pa so tudi slovenske zastave, vsi pa so v navijaškem vzdušju držali pesti za svoje favorite.

Najprej so se v košnji pomerili kosci, ki se jih je letos zbralo štirinajst, nato so bile na vrsti že kosice, ki jih je bilo šest. Koscem je parcelo določil žreb, o najboljših pa so odločale izkušnje in znanje koscev, fizična pripravljenost ter dobra priprava kose. Uvrstitev pa ni bila odvisna samo od hitrosti košnje, saj je strokovna komisija ocenjevala tudi kvaliteto opravljenega dela.

Razglasitev rezultatov je potekala pred gasilskim domom v Vogričevcih, kjer sta jih razglasila ter podelila pokale najboljšim, predsednik in tajnik PGD Vogričevci, Stanko Senčar in Milan Cvetko. V moški konkurenci je zmagal Slavko Tarča iz Vidanovcev, drugo mesto je zasedel Janez Koren iz Bratoncev, tretje pa si je prislužil Maj Janža prav tako iz Bratoncev. Pokal za najstarejšega kosca si je prislužil Janez Koren iz Bratoncev, letnik 1955.

V ženski konkurenci je prvo mesto dosegla Simona Stojnšek iz Vogričevcev, drugo Zala Janža iz Bratoncev, tretje pa Cvetka Stajnko iz Vogričevcev. Pokal za najstarejšo kosco je prejela Marija Heric iz Vogričevcev, letnik 1941 in ki je tudi lastnica travnika na katerem se vsako leto kosi.

Košnja pa ni bila edina prireditev ta dan v Vogričevcih, saj so v sklopu 2. krajevnega praznika KS Cezanjevci tam pripravili še odprtje novo asfaltiranega odseka ceste, osrednjo prireditev s kulturnim programom, srečelovom in brezplačnim bogračem ter tekmovanje v kuhanju domačih jedi, v organizaciji Društva Kihača. V Cezanjevci pa je že zjutraj potekala sv. maša za krajane KS Cezanjevci v farni cerkvi v Cezanjevcih.


Več v Družabno