Stoletnico Ilonko Vaupotič je obiskal murskosoboški škof dr. Peter Štumpf

Prisrčno in nepozabno srečanje s stoletnico Ilonko Vaupotič iz Ljutomera, ki so skupaj zapeli pesem »Veš o Marija«

Prlekija-on.net, ponedeljek, 29. maj 2017 ob 09:29
Obisk pri Ilonki Vaupotič

Obisk pri Ilonki Vaupotič

V župniji Ljutomer so ponosni na svojo vernico 100-letno Ilonko Vaupotič, ki je bila rojena 19. maja leta 1917 v kmečki družini s štirimi otroki v Murskem Središču v Međimurju na današnjem Hrvaškem. Ilonka je svoj okrogli 100. rojstni dan praznovala na svojem domu v Ljutomeru, kjer kot pravi se dobro počuti, saj čeprav večji del dneva preživi na postelji za njo skrbijo sosedje, znanci, ki lepo skrbijo za njo. Ilonka je kljub častitljivim letom starosti dobre volje in na življenje gleda z velikim optimizmom, rada moli in poje Marijine pesmi.

Že kot mlado dekle se je izučila za šiviljo in pozneje dosegla celo naslov krojaški mojster. Poročila se je z možem Ivanom Vaupotičem, krojaškim mojstrom, ki pa je že vrsto let pokojni. Ilonka se je davnega leta 1955 preselila v Ljutomer, kjer sta z možem imela krojaško delavnico, pozneje pa sta oba do upokojitve delala v tekstilni tovarni Mura. Sicer pa je Ilonka celo življenje bila vpeta med šivalnim strojem in platnom, saj je sešila na stotine oblek in oblekla veliko ljudi… Šivala je skorajda do svojega 90. leta starosti. Ko si je zlomila roko ni mogla več šivati in je oslabela, zato se je po dolgih letih njen šivalni stroj ustavil, a spomini na dela, ko je šivala, so danes še vedno živi. V zakonu so se ji rodili trije otroci, dva živita v Avstraliji, en pa v Ljutomeru. Sama se po telefonu še vedno pogovarja s sinovi v Avstraliji, tam je tudi nekajkrat bila na obisku.

V torek, 23. maja pa jo je obiskal tudi murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ki ji je v spomin podaril rožni venec iz Fatime, svečo iz romarske cerkve Marije Vnebovzete v Turnišču in njegovimi podobicami. Poleg škofa so še 100-letno vernico Ilonko obiskali župnik župnije Ljutomer Andrej Zrim, upokojeni duhovnik msgr. Izidor Veleberi in kaplan Zoran Car in s. Jožefa, ki večji del dneva preživi z njo. Vsi skupaj so ji voščili veliko zdravja in da bi še mnogo let živela med nami. Ob koncu obiska je stoletnici škof podelil blagoslov in vsi skupaj so zapeli pesem »Veš o Marija…«. V solzah sreče in veselja, da so se na njo spomnili dušni pastirji se je od njih poslovila, z željo, da se drugo leto spet srečajo.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje