OŠ Negova med prejemniki daril - opreme za posodobitev telovadnice

Mladi Negovčani: hočemo, rabimo, želimo!

Prlekija-on.net, petek, 2. junij 2017 ob 10:57
Hudodobra telovadnica na OŠ Negova

Hudodobra telovadnica na OŠ Negova

Konec letošnjega maja in s tem zaključek šolskega leta, ki se počasi bliža, si bo gotovo še dolgo pomnila slaba stotnija učenk in učencev, ter tudi zaposleni na OŠ dr. Antona Trstenjaka v Negovi. Kako tudi ne, ko pa so bili uspešni na natečaju Univerze v Ljubljani, Fakultete za šport, ki je pod pokroviteljstvom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ter še nekaterih gospodarskih subjektov, pod naslovom "HUDOdobra TELOvadnica" (HUDO TELO, dobra vadba). Namen natečaja je bil opozoriti na nujnost posodobitve šolskih telovadnic z vidika zagotavljanja kakovostne in varne vadbe, ki bi različnim ciljnim skupinam šolskih telovadnic omogočila ustrezno telesno zmogljivost ter posledično zdravje. Iz didaktičnega in razvojnega vidika je pomemben element takšne posodobitve strokovno primerna ter varna športna oprema. In med 167 predlogi iz prav toliko šol, je OŠ Negova, katero je doslej obiskovalo veliko znanih Slovencev, med njimi tudi vrhunskih športnikov, prišla med deset najboljših, s čimer so bili deležni kar nekaj opreme za telovadnico.

Na posebni slovesnosti, katere se je poleg vseh učencev in zaposlenih, udeležilo tudi kar nekaj staršev šolnikov ter gostov, je omenjeno opremo ravnateljici negovske OŠ Slavici Trstenjak, izročila profesorica na Fakulteti za šport v Ljubljani, dr. Vedrana Sember. Slednja je predstavila celotni projekt, ki je bil zelo odmeven in pohvalila nagrajene šole, med katerimi je OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova. "Zelo je pohvalno, da so mnoga gradiva plod dejavnega sodelovanja učencev in dijakov z učitelji pri zasnovi, snemanju in montaži gradiv. Vse šole so prikazale tematiko natečaja: uporabo športne opreme v šolski telovadnici z namenom razvoja telesnih zmogljivosti na zanimiv način. Nekatere od njih so bile pri tem res zelo izvirne", je dejala dr. Semberjeva. Vesel in zadovoljen je bil tudi župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, ki izvira iz Negove in tudi sam je "gulil" nagrajeno šolo. Sam je pohvalil projekt, ki so ga pripravili na negovski šoli ter zaželel, da bi se v telovadnici pripravljali novi bodoči evropski in svetovni prvaki. "Danes je za nas, za našo šolo, naše učence in vse, ki čutimo posebno naklonjenost do kvalitetnega dela, še posebej na področju športnih dejavnosti z mladimi res poseben dan. Dan, ko resnično lahko pokažemo, da HOČEMO, RABIMO, ŽELIMO!" je med drugim dejala ravnateljica Trstenjakova, ki je hkrati pozdravila vse prisotne ter se zahvalila vsem, ki so tako ali drugače pomagali pri projektu. "Hvala, da ste se udeležili tega dogodka in nam tudi s tem pokazali, da vam je mar za nas. Natečaj Hudodobra telovadnica, ki ga je razpisala Fakulteta za šport v Ljubljani, pod pokroviteljstvom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ob pomoči podjetja Elan Invest, Zavarovalnice Triglav, TV Svet na kanalu A in Zveze društev športnih pedagogov Slovenije, je bila za nas izziv, o katerem si kot majcena šola na podeželju nismo upali sanjati. Prepričani smo bili, da imajo velike šole velike talente, veliko več priložnosti in možnosti, da uspejo. Čeprav stisnjeni med večino in po starosti šolajočih večjih, smo se odločili, da kot krtki izvrtamo luknjo na plano in se pokažemo Sloveniji. Tudi majhni zmoremo!"

Tudi občina Gornja Radgona je verjela v negovske šolnike in vedela, da se "vsakega izziva lotimo odločno, načrtovano, z voljo zaposlenih in zagretostjo naših učencev. Tako smo pomanjkljivosti naše športne opreme in telovadnice v nekaj sekundah že prikazali pri informativni oddaji Svet na kanalu A. Snemalec pa je v svoj objektiv zajel poleg dotrajane opreme v telovadnici tudi lepote našega kraja. Zanimivo, kako ljudje od drugod pripovedujejo o prelepi vasici na rahli vzpetini, ujeti med griči in obdelanimi polji, v objemu negovskega gradu, cerkve in šole, ki kot nagovarjajoči vršaci vabijo k obisku popotnika. Toda predstavitev na televiziji ni bila dovolj. Pogoji za sodelovanje na natečaju za novo opremo, so zahtevali kratek filmček o tem, kako nujno, nujno potrebujemo dobro opremo za dobro vadbo. In zgodilo se je! Naj še dodam, da na šoli nimamo kakšne vrhunske snemalne opreme, ampak samo kamero in stojalo. In seveda odlične učitelje, ki takoj začnejo vrteti možgane in iskati ideje ter možnosti izpeljave. Tudi naši učenci, naši otroci so takoj za akcijo. Ko jih je učiteljica za šport nagovorila za sodelovanje, ni bilo težav. Zadolžitve so vzeli zelo resno, a hkrati ob tem tudi uživali in se hudomušno zabavali. To se vidi tudi na posnetem filmčku", je bila ponosna ravnateljica Slavica, ki je dodala, da je negovska šola, Zdrava šola. V mreži zdravih šol je deveto leto.

Tako so se sami že pred toliko leti zavezali, da bodo spodbujali in skrbeli za zdrav razvoj otrok in mladine ter jim postavljali temelje za zdrav in vsestranski razvoj v smeri koristnega preživljanja prostega časa. "Naša šola promovira zdravje skozi različne celoletne dejavnosti tako na fizičnem in psihičnem področju. Želimo, da se vsi počutimo dobro in si prizadevamo za skupno blagostanje. Da to res želimo, smo potrdili s sodelovanjem v lanskem nacionalnem projektu Uživajmo v zdravju, v katerega smo bolj načrtovano in nagovarjajoče vključevali poleg učencev tudi naše starše. Naša naloga je bila še v večji meri osveščati o zdravem načinu prehranjevanja, povezanega s telesno aktivnostjo. S temi majhnimi utrinki sem želela spomniti, da je naša šola izjemno aktivna na področju privzgoje in ponotranjanja vrednote ZDRAVJE. Zato nam bo vse, karkoli bomo deležni iz razpisanega projekta Hudodobra telovadnica, dodana vrednost našim prizadevanjem za zdrav in uravnotežen razvoj naših otrok, naših učencev, da bodo z vadbo na varnih športnih pripomočkih krepili svoje telesne sposobnosti", je še dodala Trstenjakova, ki je za uspeh njihovega projekta še posebej pohvalila tri šolnike: Vesno, Vitoja in Petro.

Sicer pa, na slovesnosti v negovski telovadnici so se ob ustrezni glasbi, s športnimi in rekreativnimi vložki predstavili prav domači šolniki, na čelu z nekoliko starejšo Tami Ščančar. Pri izbiri projektov je sicer žirija, med drugim želela, da bi v prejetem posnetku bila vključena tudi stara športna oprema ali pa se v njem na zanimiv način prikaže dotrajanost šolske telovadnice. Ključne stvari, na katere je bila pozorna žirija, so bili sporočilnost (ki izhaja iz besedne igre naslova projekta HUDOdobra TELOvadnica - HUDO TELO, dobra vadba), izvirnost, ustvarjalnost, enostavnost, pomenskost, hudomušnost, tehnična dovršenost in estetika posnetka. Pri šolah, ki so prišle v ožji izbor za nagrado, je žirija ovrednotila tudi prikaz stanja šolske telovadnice. Prva nagrada: Športna oprema za celostno posodobitev šolske telovadnice vključno z montažo, v vrednosti 55.000 EUR po prodajnem katalogu podjetja Elan Inventa, in strokovna pomoč zmagovalcu natečaja pri pripravi zasnove in projekta celostne posodobitve šolske telovadnice. Tri nagrade: športna oprema podjetja Elan Inventa za SLOfit meritve (konzolni drog, blazine, skrinja, merilna deska za predklon, prevleka za skok v daljino, kaliper), strokovna literatura za posodobitev šolske telovadnice ter dodatno še 2 klopi, velika odrivna deska in koza; Šest nagrad: športna oprema podjetja Elan Inventa za SLOfit meritve (konzolni drog, blazine, skrinja, merilna deska za predklon, prevleka za skok v daljino, kaliper) in strokovna literatura za posodobitev šolske telovadnice.

Poleg negovske šole so se med deset nagrajenih projektov uvrstili še: Ekonomska šola Ljubljana; OŠ Metlika; OŠ Vojke Šmuc Izola, OŠ Bistrica ob Sotli, OŠ Dušana Muniha Most na Soči, Podružnična šola Šentviška Gora; OŠ profesorja doktorja Josipa Plemlja Bled; SE Pier Paolo Vergerio il Vecchio Capodistria; Škofijska klasična gimnazija, in Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje