V Ciglarskem naselju ob reki Muri pri Melincih so pokali z biči

Na Melincih so spet obudili binkoštno pokanje s pletenimi biči iz lanu

Prlekija-on.net, sreda, 7. junij 2017 ob 10:18
Binkoštno pokanje z biči

Binkoštno pokanje z biči

Na Binkoštno nedeljo, 4. junija, je Turistično društvo Brod Melinci v Ciglarskem naselju ob reki Muri pri Melincih pripravilo Sopi, lopi, na binkoštno nedeljo, oziroma binkoštno pokanje s pletenimi biči iz lanu. Šlo je za etnološki dogodek, ki ga Turistično društvo Brod Melinci obuja in ohranja že osem let, pod vodstvom predsednika Turističnega društva Brod Melinci Janeza Koštrica.

V Ciglarskem naselju so »pastirji« iz Melincev prikazali običaj pokanja s pastirskimi biči, kako so nekoč v začetku Binkoštnega mladi fantje gnali živino na pašo. Na ta dan so nekoč pastirji gnali živino na travnike na pašo, tam so jih čuvali z navadnimi biči, da ni zašla na sosedov travnik ali njivo. Čas je prinesel svoje in danes takih običajev, da bi mladi fantje gnali živino na pašo ni več videti, ostali so le spomini na tiste čase, ki so bili lepši, kot so danes, pravijo v Turističnem društvu Brod Melinci. Za vsakoletno etnološko binkoštno pokanje z lanenimi biči je društvo nabavilo štiri spletene biče, ki jih vsako leto uporabljajo, ko prikažejo binkoštno pokanje z biči ob reki Muri.

Možje iz Melincev, ki ohranjajo in negujejo ta lep stari binkoštni običaj so se v ciglarskem naselju zbrali navsezgodaj tam okoli 4. ure, ko so si zakurili ogenj in začeli jutranji pok s pastirskimi biči. Pok bičev se je tisto nedeljsko jutro slišal daleč na okrog do vasi Melinci in čez reko Muro na prleško stran do Krapja, Mote. Ko so si zakurili ogenj so po stari navadi začeli na ognju pajati domači kruh in klobase ter nazdravili s šilcem žganja. Vmes pa so pokali z biči, občasno pa se je zaslišala lepa domača ljudska pesem. Šlo je za binkoštno druženje in ohranjanje običaja, ki ga bodo tudi v prihodnje še bolj utrdili z novimi vsebinami, saj si pokanje bičev pridejo ogledat mladi iz vasi Melinci in okolice.

Prikaz binkoštnega pokanja z biči so prikazali Janez Koštric, Marjan Ozmec in Peter Kuzma. Ob tej priložnosti je Turistično društvo Brod Melinci po jutranjem pokanju z biči še pripravilo Binkoštni pohod ob reki Muri. Pohodniki so se zbrali v Ciglarskem naselju se popeljali z melinškim brodom čez reko Muro na prleško stran. Hodili so po gozdnih poteh do Krapja do Mote in se spet popeljali s Tinekovim brodom po reki Muri na Gornji Bistrici nazaj na prekmursko stran in se vrnili nazaj v Ciglarsko naselje, kjer je sledilo binkoštno druženje.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje