Gasilci v Sovjaku organizirano delujejo že 70 let

Visok jubilej so praznovali v soboto, 3. junija

Branko Košti, četrtek, 8. junij 2017 ob 08:491
70 let PGD Sovjak

70 let PGD Sovjak

Slovesno in ponosno so gasilci in gasilke PGD Sovjak v soboto, 3. junija, praznovali 70 let delovanja društva. Praznovanju so dodali še dodaten pomen visoki gostje: Dušan Utroša, poveljnik regijskega gasilskega sveta za Pomurje, župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Mirko Petrovič, predsednik GZ Sv. Jurij Anton Klemenčič, častni predsednik PGD Sovjak Ivan Kocuvan in ustanovna članica društva Tinka Bolkovič.

Skladno s protokolom gasilske organizacije se je slovesnost pričela s prihodom gasilskega ešalona, na čelu katerega je za strumni korak skrbela jürjovška godba.

Zgodovino gasilstva v Sovjaku, vasi, ki je lani praznovala 650. rojstni dan, saj se prvič omenja leta 1356, je uvodoma predstavil predsednik društva Ivan Fras. Lesene, s slamo krite hiše, v katerih so stanovale viničarske družine, ki so bile lahek plen plamenov, so prebivalce že pred sto petdeset leti primorali k organiziranemu boju proti ognjenim zubljem. V začetku dvajsetega stoletja so se v okoliških bogatejših vaseh ustanavljala gasilska društva, česar slab ekonomski položaj Sovjaka ni omogočal, so se pa nekateri naprednejši vaščani vključili v gasilska društva Stara Gora in Sv. Jurij.

Z izboljšanjem socialnega položaja po drugi svetovni vojni, je vzklila želja po ustanovitvi lastnega društva, katero naj bi poleg požarne varnosti postalo tudi gibalo kulturnega in družabnega življenja vasi. Na ustanovnem občnem zboru 10. julija 1947, je dvajset prisotnih krajanov izvolilo sedemčlanski upravni odbor ter nadzorni odbor, ožje vodstvo pa so sestavljali: Franc Trofenik kot predsednik, poveljnik Avgust Kurbos, tajnik Franc Hauzer in blagajnik Janez Horvat.

Velik del zgodovine društva so zaznamovale težave z lastnimi prostori, vse do leta 1975, ko so na podarjeni parceli Jakoba In Ljudmile Kreft začeli gradbena dela in nov dom predali namenu ob 30 letnici delovanja leta 1977. 20 letnico društva so leta 1967 proslavili z nabavo prve Tomosove črpalke, čez 21 let so od PGD Rožički vrh v dar prejeli 400 litrsko Zieglerjevo motorno črpalko, 800 litrsko črpalko MB Jugoturbina pa so prevzeli leta 1988. Prvo terensko vozilo UAZ, ki sedaj že krasi muzej starodobnih vozil v Žihlavi, so prevzeli leta 1982.

Predsednik je v svojem govoru posebej izpostavil obdobje od leta 2003, ko »je naše društvo doživelo izjemne uspehe ter dogodke. Najprej smo se lotili obnove gasilskega doma, zamenjali smo okna, streho, pobarvali fasado, preuredili notranjost doma, kupili novo kuhinjo, asfaltirali dvorišče, kupili zemljišče okoli ter za gasilskim domom, preuredili kurilnico, naredili drvarnico itd. Leta 2007 smo prevzeli tudi obnovljeno vozilo GVV1 TAM 110. Leta 2006, 2008 ter 2010 smo bili organizator velikih prireditev ob naši 60 obletnici ter občinskih praznikih. Lani smo prevzeli tudi nov prečudovit društveni prapor. Prihodki društva v zadnjih 10 letih so znašali kar 204.530 in odhodki 210.399, kar so za tako malo društvo izjemne vsote.

Največje dosežke, po katerem je naše društvo znano v slovenskem merilu, pa smo naredili na tekmovalnem področju. V zadnjih desetih letih smo bili večkrat regijski prvaki v gasilski orientaciji. Leta 2013 celo s 5 ekipami. V gasilski orientaciji smo bili v kategoriji mladink državni prvaki ter isto leto tudi državni podprvaki. Gre za izjemen uspeh naše mladine. Državnih tekmovanj se konstantno udeležujemo vsako leto, dvakrat pa smo zelo uspešno izvedli.  V samem regijskem vrhu smo bili vedno tudi v kategoriji mladink v vaji z ovirami in se kar dvakrat udeležili tudi državnega tekmovanja.

Krona vsega pa je bilo lansko državno tekmovanje v Kopru, ko so naši člani A na državnem tekmovanju dosegli izjemno 3. mesto, članice A so bile na istem tekmovanju odlične 5. Naša članska ekipa vsekakor spada med najboljše ekipe v regiji ter širše, kljub izjemni konkurenci«, je najbolj plodno obdobje delovanja predstavil predsednik in se zahvalil vsem dosedanjim predsednikom, poveljnikom, tajnikom, blagajnikom, članom upravnega in nadzornega odbora, vsem članom komisij ter odborov in nasploh vsem podpornikom društva, saj brez njihove pomoči in podpore vsega ne bi zmogli.

Poveljnik regijskega gasilskega sveta za Pomurje Dušan Utroša je PGD Sovjak ob jubileju čestital v imenu regijskega sveta za Pomurje in GZ Slovenije. »Gasilci ne govorimo na pamet in ne sadimo rožic. Gasilci svojo čast in dejanja dokazujemo vsak dan v praksi. Zato ni dilem, kdo v državi je prva violina sistema zaščite, reševanja in pomoči. In zato tudi ni dilem, da so gasilci največji junaki današnjega časa. Med temi junaki ste tudi vi«, je povedal gasilcem iz Sovjaka kjer ima, »gasilstvo častitljivo tradicijo, ki je jasna, bogata in nedvoumna, vam v ponos, bližnjemu v pomoč«, je med drugim povedal in predsedniku Ivanu Frasu ob 70 letnici PGD Sovjak izročil priznanja: Priznanje 2. stopnje Gasilske zveze Slovenije, A ekipama članov in članic pa priznanja GZS za dosežene izjemne uspehe.

Župan Mirko Petrovič je ob čestitkah ugotovil, da gašenje požarov v sedanjem času ni več glavna naloga gasilcev, ampak je njihovo delovanje vse bolj usmerjeno v reševanje in odpravo posledic naravnih nesreč, ki so v veliki meri posledica nepremišljenega delovanja človeštva in posledično podnebnih sprememb.

Za kulturni program na slovesnosti so poskrbeli najmlajši gasilci in gasilke ter Pihalna godba Sv. Jurij ob Ščavnici.


Več v Kultura in izobraževanje