Na 7. tekmovanju v kuhanju bograča v Černelavcih tekmovalo 20 ekip

Gasilci pred Smrkci in Babuškami

Prlekija-on.net, nedelja, 11. junij 2017 ob 09:59
7. tekmovanje v kuhanju bograča

7. tekmovanje v kuhanju bograča

Minuli izjemno topli vikend, ko se je po Pomurju odvijalo veliko takšnih in drugačnih prireditev in dogodkov je še posebej veliko pozornost pritegnilo 7. tekmovanje v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bograča, ki ga je v središču Černelavcev pri Murski Soboti, pripravila Gostilna Spirić. Nastopilo je kar 20 ekip iz širšega pomurskega območja, ki so bograč kuhale v kotličku na odprtem ognju. Prireditev na "glavnem trgu", pred gostiščem "Spirić" v Černelavcih se je začela že ob 16. uri, ko je bilo izjemno vroče, a so se tekmovalci znašli vsak po svoje, predvsem s hladnimi napitki. Po kuhanju in ocenjevanju skuhanih bogračev se je ozračje nekoliko ohladilo, a je pozneje za veselo in vroče vzdušje poskrbeli muzikantje.

Čeprav so tudi tekmovalke in tekmovalci imeli izjemno zahtevno delo, saj je med kuhanjem močno žgalo sonce, še bolj pa z odprtih kurišč, pa je najtežja naloga čakala strokovno komisijo, katero so sestavljali: Dušan Zelko, Branko Škaper in Jernej Azola, celotno dogajanje pa je vodil moderator Bojan Gorčan. Izmed dobrih in odličnih izdelkov, so člani komisije na koncu odločili, da so najboljši bograč skuhali domači gasilci, ki so slavili pred "Smrkci" in "Babuškami".

Končni vrstni red: 1. PGD Černelavci (Branko Merklin, Matej Bejek, Simon Konkolič, Luka Skok), 2. Smrkci (Branko Kološa, Damir Matič, Ludvik Abraham), 3. Babuške (Katja Sedonja, Maja Zrim, Katja in Betka Lebar). Vse ostale ekipe so osvojile 4. mesto in so prav tako prijele lepe nagrade. Seveda so vsi kuharji svoj izdelek razdelili prijateljem in drugim obiskovalcem večerne veselice, kjer je za prijetne urice skrbela priljubljena prekmurska glasbena skupina Blue planet.

Kako pripravimo dober prekmurski bograč?
Najprej čebula, pa govedina, nato divjačina, ter pozneje svinjina in čisto na koncu vse ostalo... Prekmurski bograč (odlična različica madžarske specialitete) je mesna jed s čebulo, tremi vrstami mesa, z začimbami in zelišči, krompirjem, papriko, paradižnikom, česnom, vinom ipd.

Sestavine: 800 g govejega bočnika; 800 g divjačine; 800 g svinjskega stegna; 2 kg čebule; 1 kg krompirja; 2 dl olja; 1 dl suhega belega vina; 1 dl rdečega vina; 1 žlica soli; črni poper v zrnu; 4 žlice mlete rdeče paprika; 4 stroki česna; 3 lovorovi listi; 1 žlička suhega majarona; mleta kumina.

 Predpriprava: Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Priprava: V posodi segrejemo olje, na katerega stresemo sesekljano čebulo. Med občasnim mešanjem jo počasi pražimo približno 20 minut, pri čemer ne sme spremeniti barve. Meso oprhamo pod tekočo hladno vodo, obrišemo in narežemo na približno 40 gramov težke koščke. Prepraženi čebuli dodamo narezano govedino. Med občasnim mešanjem vse skupaj počasi pražimo 15 minut. V posodi pristavimo in zavremo približno 2 litra vode; pustimo jo na toplem. Česen olupimo, stremo in drobno sesekljamo. Čebulo in govedino potresemo z mleto rdečo papriko. Na hitro premešamo, potem pa zalijemo s toliko vroče vode, da prekrije vse sestavine. Dodamo sol, sveže mlet črni poper, sesekljan česen, lovorove liste, majaron in malo mlete kumine. Zavremo in počasi kuhljamo 15 minut. V posodo dodamo narezano divjačino. Premešamo, zavremo in počasi kuhljamo 15 minut. V posodo stresemo narezano svinjino. Premešamo, zavremo in počasi kuhljamo 15 minut. Krompir olupimo in narežemo na kose, ki naj bodo podobne velikosti kot meso. Koščke stresemo k mesu, potem pa vse skupaj kuhljamo še približno 15 minut. V posodo nalijemo belo in rdeče vino. Zavremo in počasi kuhljamo še 10 minut.

Serviranje: Prekmurski bograč je sočna jed na žlico. Ponudimo ga samostojno ali z izbranim domačim kruhom.
Prekmurski bograč izvirno pripravljamo na svinjski masti, ki pa se je v sodobni prehrani izogibamo. Nekateri viri navajajo, da del olja nadomestimo z nakockano slanino. V nekaterih receptih med sestavinami najdemo paradižnik, vendar poznavalci ocenjujejo, da paradižnik jedi doda nepotrebno kislost. V posameznih različicah so med sestavinami tudi paprike suhi jurčki ali/in feferone. Jed je lahko poljubno pikantna. Glede na količino in vrsto oziroma stopnjo pikantnosti izbrane mlete rdeče paprike. Sladka ali (pol)ostra mleta rdeča paprika je predmet osebnega okusa in izbire. Seveda pa lahko tudi kombiniramo..., odvisno od tega kdo ga kuha!


Več v Družabno