Na letošnjem Seksoslovju odkrito o spolno nalezljivih boleznih

Spolno življenje je na eni strani povezano s skušnjavami, ki pa so povezane s stopnjo tveganega obnašanja posameznika in vzdržnosti na drugi strani

Prlekija-on.net, sreda, 14. junij 2017 ob 08:05
Seksoslovje in spolno nalezljive bolezni

Seksoslovje in spolno nalezljive bolezni

Seksoslovje je že dobro vpeljan projekt Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Dogodek poteka na ŠTUK-u v študentskem naselju. V teh letih so se na odru ŠTUK-a že zvrstile številne vroče razprave in vsebine, med drugim tudi seks v živo na odru pred publiko. Projekt je dvignil že veliko prahu. V pri vrsti pa je namenjen izobraževanju, osveščanju in razbijanju tabujev s področja spolnosti.

Rdeča nit letošnjega Seksoslovja je bila odkrita razprava o spolno prenosljivih boleznih. V nasprotju s prejšnjimi leti je bila tematika bolj »umirjena« in v večji meri strokovno obarvana. Spolno prenosljive bolezni so sestavni del intimnega življenja vsakega posameznika. Spolno življenje je na eni strani povezano s skušnjavami, ki pa so povezane s stopnjo tveganega obnašanja posameznika in vzdržnosti na drugi strani.

Razpravo je moderirala slovenska filmska in gledališka igralka Zvezdana Mlakar. Slednja je v našem prostoru znana po svojih izjavah in mnenjih in je brez dlake na jeziku. V svojih pogovorih in izjavah se zelo rada dotika aktualnih tematik in tematik, ki so povezane z različnimi tabuji, stereotipi itd. Zvezdana je bila zelo navdušena nad tem, da so študentje izbrali in povabili prav njo.

Osrednja gostja letošnjega pogovora je bila dr. Erika Zelko, ki je sprejela povabilo in odkrito spregovorila o spolno prenosljivih boleznih, tveganemu spolnemu obnašanju in vzdržnosti. Pohvalila je, da se razpravlja in govori o tej tematiki. Svojo pot je začela v Prekmurju, sedaj deluje na katedri v Ljubljani na področju preventivne medicine in dela s tuje govorečimi pacienti in pribežniki. Kot zdravnica se srečuje z ljudmi, ki so imeli opravka s spolno prenosljivimi boleznimi in tudi njihovimi življenjskimi zgodbami, ki so jih pripeljale do okužbe. Študentom je v prvi vrsti predvsem svetovala zvestobo in vzdržnost, v kolikor pa to ne gre, jim priporoča ustrezno zaščito. Za spolno prenosljivimi boleznimi zbolevajo vse generacije, tudi odrasli, ne samo mladi. Pogovor je popestrila z zgodbami svojih pacientov in prigodami, ki so bile povezane z njihovimi primeri. Svetovala je, da v primeru, če pride do tveganega spolnega odnosa ali suma na spolno prenosljivo bolezen, da slednje zaupajo svojemu zdravniku in skupaj z njim preverijo diagnozo ter najdejo ustrezno zdravljenje. Pravočasno zdravljenje je bistvenega pomena za omejitev posledic tveganega spolnega življenja.

V pogovoru sta sodelovala tudi študenta, predstavnika Društva študentov medicine Maribor, Jure Sedovšek in Anja Cestnik, ki sta tudi spregovorila o svojih izkušnjah in izkušnjah drugih študentov povezanih s spolnim življenjem v času študentskega časa. Za študente je to najbolj tvegano obdobje. Obdobje, v katerem spoznavajo veliko prijateljev, obdobje ki ponuja veliko priložnosti in skušnjav. Tvegano spolno življenje in obnašanje lahko tudi prinese različne posledice, od tega, da lahko staknejo spolno prenosljive bolezni, do nezaželenih nosečnosti. Zato je pomembno, da so študentje osveščeni glede spolno prenosljivih bolezni, da poznajo pravilne ukrepe v primeru tveganja in da pravočasno poiščejo primerno pomoč in se zdravijo. Mladi so o tematiki po večini dobro obveščeni, saj imajo na razpolago veliko informacij, ki jih lahko najdejo preko različnih medijev. Po njihovih besedah pa imajo manj informacij glede ustreznega zdravljenja. Kljub temu pa se o tematiki, ki ni tako prijetna redkeje in manj razpravlja, kakor o vsebinah, ki prinašajo zadovoljstvo in prijetne občutke.

V razpravi je sodelovala tudi psihologinja, dr. Vita Poštuvan, ki je študentom predstavila psihološke vidike in stiske povezane s tveganim spolnim življenjem in spolno prenosljivimi boleznimi.

Poleg strokovnega in uradnega dela je v preddverju dvorane potekala še fotografska razstava aktov in ženskih intimnih odlitkov prekmurskega umetnika Bojana Sobočana.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.


Več v Kultura in izobraževanje