Prenovili so Šantlovo kapelo

Za obnovo in posodobitev so vložili 3.500 evrov

Prlekija-on.net, sreda, 14. junij 2017 ob 08:271
Šantlova kapela

Šantlova kapela

V kraju Črešnjevci v župniji sv. Petra Gornja Radgona, kraj je prvič omenjen leta 1385, so domačini na zemljišču družine Šantl, v letu 1919, zgradili sakralni objekt-kapelico. Šlo je za zahvalo mladih fantov, ki so se vrnili iz prve svetovne vojne in v spomin devetih padlih iz tukajšnjega območja v omenjeni vojni. Kapelico, ki je posvečena Srcu Jezusovem, sta v letu 2003 zakonca Terezija (potomka Šantlovih) in Alojz Klemenčič s sosednjega Noričkega Vrha, temeljito obnovila. Od takrat naprej poteka v kapelici tudi majska šmarnična pobožnost. Tu je na veliko soboto tudi blagoslovitev velikonočnih jedi. V kapelici je tudi manjši zvon, ki vsaki večer zapoje Ave Marija in oznanja krajanom, če je kdo v kraju umrl. Zvonjenje je opravljala 90-letna Frančiška Knaflič. V letošnjem zimskem času so se krajani Črešnjevcev odločili, da bodo kapelico znova obnovili in uredili električno zvonjenje. Odbor, kateremu je predsedoval Jaka Zorko je, predvsem po zaslugi Mihe Breznika zbral 3.500 evrov. Pri tem je treba omeniti, da je tudi domača krajevna skupnost prispevala 350 evrov.

Pred kratkim so bila dela, ki so jih izvajali Elektro inženiring Šuklar iz Murske Sobote in domačini, Gradbeništvo Kaučič, zakonca Anton in Joža Šantl, Daniel Prajndl in še nekateri drugi, zaključena. Tako je radgonski župnik Franc Hozjan ob kapelici opravil sveto mašo in med njo blagoslovil obnovljeno kapelico ter električno zvonjenje. Maše se je udeležilo nad 100 domačinov in gostov, župnik Hozjan pa je med pridigo poudaril, da je na območju radgonske župnije kar deset raznih nekoliko večjih kapelic, in da je le Šantlova posvečena Srcu Jezusovem. Zahvalil se je krajanom za obnovo ter poudaril, da je sedaj kapelica zares pravi ponos kraja.

Žal pa, tik pred sveto mašo je bilo zbranim sporočeno, da je nekaj ur pred tem za vedno zaspala Frančika Knaflič, ki je še skozi minuli maj vodila vsak večer šmarnično pobožnost in se še na predvečer blagoslovitve, veselila skupnih uspehov obnove kapelice. Ob koncu maše in blagoslovitve je Jaka Zorko predstavil celotno akcijo obnove kapelice in ureditev električnega zvonjenja. Ta je še povedal, da ima odbor še nekaj zbranega denarja, s katerim bodo v naslednjem obdobju uredili še notranjost kapelice. Po darovani maši, je sledilo še druženje vernikov in krajanov v bližnjem gasilskem domu PGD Črešnjevci. Tu je bilo zares veliko dobrot, ki so jih prispevali sami krajani. Vseh darovalcev nismo uspeli zabeležiti, smo pa zaznali, da so Žnidaričevi darovali odojka in Jančarjevi kmečki kruh. Med druženjem v gasilskem domu je bilo veliko govora o njihovi preminuli "zvonarki" Frančiki.

Šantlova kapela
Ob regionalni cesti iz smeri Gornja Radgona proti Ptuju, stoji v Črešnjevcih pri hiši s številko 121 kapelica z zvonikom. Njen tloris ima obliko vzdolžnega pravokotnika s triosminskim zaključkom. Glavno fasado predira pokončna šilastoločna vratna odprtina, ki jo zapirajo lepo izdelana lesena, delno zastekljena vrata. Kapeličine vogale členijo pilastri brez baz in s plitkimi kapiteli, nad katerimi celotno kapelico obdaja širok venčni zidec, ki ima nad vrati, v zgornjem, gladkem pasu, napis Presveto Srce Jezusovo usmili se nas. Nad venčnim zidcem kapelico členi v ozek okvir postavljeno trikotno čelo. Stranski fasadi predirata šilastoločni z barvnim steklom zastekljeni okenski odprtini in na vogalih členijo pilastri enake oblike, kot tisti na glavni fasadi. Na sredinski stranici triosminskega zaključka sta v omet napisani letnici 1919 in 2003. Kapelico obdaja talni zidec iz kamnitih blokov. Pokrita je z opečnato dvokapnico, ki je v zadnjem delu oblikovana skladno s triosminskim zaključkom. Zvonik iz vseh strani predirajo polkrožne line, ki so zaprte z lesenimi naoknicami. Pokrit je z razgibano koničasto pločevinasto strešico s štirimi manjšimi križi in na vrhu z večjim, na dveh kroglah stoječim križem.

Kot je v diplomskem delu, med drugim zapisala, Maja Patty (Oddelek za likovno umetnost Pedagoške fakultete UM), v notranjosti kapele je v manjši lesen oltar postavljen kip Srca Jezusovega. Levo od njega je na zidnem podstavku kip lurške Marije, na desni pa Križanega. Na obeh stranskih stenah sta na konzolah postavljena kipa angelov, ki v rokah držita držalo za sveče in dve oljni sliki s svetopisemskimi motivi, podpisani s Košar F.


Več v Kultura in izobraževanje