NIJZ ponovno dopolnil priporočila za prebivalce po požaru

Rezultati dioksinov in furanov, ki so med najbolj strupenimi spojinami, ki se sproščajo ob požarih, še niso na voljo in jih pričakujejo v naslednjih dneh

Prlekija-on.net, četrtek, 15. junij 2017 ob 21:58
Odvzeli so vzorce zelenjave, kamor je ob požaru zaneslo dim in smrad

Odvzeli so vzorce zelenjave, kamor je ob požaru zaneslo dim in smrad

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je v četrtek, 15. junija, ponovno dopolnil priporočila za prebivalce po požaru v Ljutomeru, ki se je zgodil pred enim tednom. Spodaj objavljamo vsa dopolnila.

Dim, ki se je sproščal iz požara, je nosil s seboj različne škodljive snovi. Te se deloma posedejo okrog pogorišča, deloma se z gibanjem zraka raznesejo in razširijo v različne smeri na večje razdalje ter s tem razredčijo. Pri gorenju lahko nastaja množica škodljivih spojin, med njimi tudi strupeni dioksini, furani in policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH) ter različni delci.

Spojine, ki se sproščajo ob požaru, so tudi sicer že prisotne v našem okolju, nekaj jih je naravnega izvora (izbruhi vulkanov, požari v naravi), nekaj pa kot posledica človekovih dejavnosti (industrija, kurišča, promet ...). Tudi kajenje je pomemben vir nekaterih omenjenih spojin. Upoštevanje objavljenih priporočil ob požaru pomeni previdnostni ukrep za zmanjšanje izpostavljenosti prebivalcev, še zlasti otrok, na čim manjšo možno mero.

Po oceni Agencije RS za okolje je vplivno območje požara zelo omejeno. Ker podatkov o natančnih mejah vplivnega območja ni na razpolago, priporočila veljajo na območjih, kjer je bil dim.

Po podatkih Agencije RS za okolje so izmerjene koncentracije delcev PM10 v zraku v Ljutomeru že več dni zapored nizke.

V petek, 9. 6. 2017, so bili poleg vzorcev zraka, vode in pen iz bližnjega kanala Globetka odvzeti vzorci pšenice, zemlje in solate z bližnjega vrta v stanovanjskem naselju. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano na osnovi prvih analiz ni identificiral spojin, ki bi jih pripisovali posledicam požara.

V soboto, 10. 6. 2017, je bilo dodatno odvzetih še pet vzorcev zelenjave (solate) v razdalji zračne črte 500 do 1.500 m od pogorišča v različnih smereh kot je ob požaru zaneslo dim in smrad (Soboška ulica, Noršinci, Ulica Jana Baukarta, Ulica Cvetka Golarja in Ivana Kavčiča cesta). Do sedaj prejeti prvi rezultati o težkih kovinah in policikličnih aromatskih ogljikovodikih (PAH), kažejo, da solata s temi snovmi ni obremenjena in je varna za uživanje. Rezultati dioksinov in furanov, ki so med najbolj strupenimi spojinami, ki se sproščajo ob požarih, še niso na voljo in jih pričakujejo v naslednjih dneh. Glede na te podatke bodo objavili nadaljnja priporočila.

Priporočila z dne 12. 6. 2017 ostajajo še v veljavi. Takoj, ko bodo analize zaključene, bodo objavili nova obvestila in priporočila.


Več v Narava