Tri leta »vikend zapora« za poskus uboja očeta

Aljaž Novak priznal kaznivo dejanje nedokončanega uboja očeta Franca, s čemer si je znižal kazensko sankcijo in je že doma iz pripora. »Ponovno sem se rodil«, nam je dejal po odpravi pripora.

Prlekija-on.net, četrtek, 22. junij 2017 ob 20:159
Sojenje Aljažu Novaku

Sojenje Aljažu Novaku

Predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodnik Branko Palatin je po hitrem postopku zaključil sicer odmevno zadevo, ki je aprila letos zbudila veliko pozornost javnosti v Prlekiji. Že na predobravnalnem naroku je namreč končana kazenska zadeva zoper 26-letnega Aljaža Novaka, kateremu je tožilstvo očitalo nedokončan uboj očeta, 54-letnega Franca iz Šalincev, dober streljaj iz Ljutomera. Fant, ki so ga praktično vse priče v preiskavi označile kot zelo marljivega in pridnega človeka, je namreč, v želji da bi se zadeva čim prej končala, pred sodiščem priznal, da je v soboto, 8. aprila letos, v poznih popoldanskih urah, storil očitano kaznivo dejanje poskusa uboja očeta. Višji državni tožilec Branko Murmayer je Aljažu Novaku očital poskus uboja, ker je kritičnega dne, na dvorišču domačije v Šalincih, dvakrat s topim delom sekire udaril očeta po nogah, nato pa ga je v kuhinji domače hiše še zabodel v hrbet.

S tem, da je Aljaž Novak priznal krivdo za očitano mu kaznivo dejanje in s tem sprejel ponudbo tožilstva, ki je zanj zahtevalo tri leta zaporne kazni, bo sedaj lahko spet hodil v službo. Skrbel bo za kmetijo in gospodinjstvo, sploh pa si je olajšal življenje, saj nam je po izhodu iz pripora povedal, da se je znova rodil. Za pridnega in marljivega fanta, kot so ga označile praktično vse priče v preiskavi, ki je ob tem odličen športnik, tudi tekač, je najhujše bilo prebiti dva meseca in 20 dni v priporu. Sedaj bo kazen prestajal ob koncih tedna, in sicer na odprtem oddelku zapora v Rogozi pri Mariboru. Med tednom pa bo hodil v službo v podjetju Refleks v Gornji Radgoni, ob tem bo skrbel za kmetijo, gospodinjstvo in vse drugo kar sodi zraven.

Oče in sin sta si večkrat prišla navzkriž
Svoje dejanje je Aljaž v joku obžaloval, čeprav je pritrdil, da je dolgo prenašal očetovo trpinčenje in agresivnost. »Ne vem, zakaj je do tega prišlo, a je očitno bilo usojeno. Res obžalujem dejanje, saj svojega očeta kljub vsemu imam zelo rad,« je med drugim dejal Aljaž, ki bo vseeno očitno sprožil sodni postopek za odstranitev očeta s kmetije oz. domačije, ki je njegova, saj mu jo je prepisala pokojna babica. Poleg "dogovorjene" sankcije je sodnik Branko Palatin obsojencu odpravil tudi pripor, saj podaljšanja ni zahtevalo niti tožilstvo, v katerem je bil od 10. aprila, prav tako pa je fanta oprostil stroškov sojenja. Zagovornik obtoženega, odvetnik Igor Weindorfer, je na sodišču skušal še nekoliko znižati sankcijo, ko je predstavil okoliščine, ki so privedle do kaznivega dejanja. Iz njih med drugim izhaja, da je center za socialno delo leta 1998 očetu zaradi tega, ker je izvajal nasilje v družini, odvzel Aljaža in njegovo sestro. Pa sicer, kar so tudi potrdile priče v preiskavi, je bil pogosto povod, da sta si oče in sin prišla navzkriž, prav očetovo nasilno obnašanje. Sovaščani so Aljaža opisovali kot marljivega fanta, Franca pa se menda bojijo. Oče in sin se sicer ukvarjata s kmetovanjem in rejo konj kasačev, njune živali sodijo med boljše v Sloveniji. Ob odprtju kasaške sezone v Stožicah v začetku aprila, kjer je dirkalo 33 kasačev, je tekmovalo kar šest konj, ki prihajajo iz hleva Franca Novaka. Aljaž Novak pa je bil še zaprisežen tekač. Kot član Atletskega kluba Ormož je bil reden udeleženec rekreativnih tekov za pomurski pokal, kjer je posegal po najvišjih mestih.

Oče sinu nikoli ne bo mogel oprostiti in odpustiti, da ga je skušal ubiti
S tem se je sicer zadeva poskusa uboja očeta v Šalincih končala, a gotovo družinske idile tam nikoli več ne bo. Oče in sin nikoli več ne bosta mogla živeti skupaj. Še pred časom nam je namreč Franc Novak dejal, da sinu nikoli ne bo mogel oprostiti in odpustiti, da ga je skušal ubiti, tokrat pa smo tudi od sina slišali, da bo sprva raje živel pri sestri Anji, dokler sodišče na določi očetovo izselitev z deset hektarske kmetije v Šalincih. V tem času bo, poleg svojega rednega dela v Refleksu, vsekakor hodil opravljat vsa kmečka opravila, predvsem v skrbi za konje kasače, šele septembra pa ga čaka tudi začetek prestajanja kazni v Rogozi.

Sin nad očeta najprej z nožem, nato še s sekiro
Spomnimo: bilo je v soboto, 8.4.2017, ko se je v kraju Šalinci, kjer domuje okoli 180 ljudi, pripetil nedokončani uboj. Ob 18.31 uri je namreč bil OKC PU Murska Sobota, s strani oškodovanega občana obveščen, da ga je zabodel sin in da krvavi. »Policisti in kriminalisti so z zbiranjem obvestil na kraju ugotovili, da je 26-letni sin med prepirom v kuhinji z nožem dvakrat zabodel 54-letnega očeta. Po dogodku sta oba odšla na dvorišče, kjer sta se pretepala in ga je sin še udarjal s sekiro. Oškodovanec je bil odpeljan v SB Murska Sobota in po podatkih naj ne bi bil v življenjsko ogrožen. Ob tem je 26-letni osumljeni bil na kraju prijet, odvzeta mu je bila prostost in bo s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja poskusa uboja priveden k preiskovalnemu sodniku«, nam je naslednji dan, po dogodku, povedala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš, ki je dodala, kako policisti in kriminalisti še zbirajo obvestila.

In ko so Aljaža z ovadbo za poskus uboja pripeljali pred preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča v Murski Soboti, Natalijo Pavlič Goldinskij, je slednja zanj odredila enomesečni pripor. Višji državni tožilec Branko Murmayer je namreč pripor predlagal zaradi ponovitvene nevarnosti, čemur je sodnica, kljub nasprotovanju zagovornika obdolženega, odvetnika Janeza Kočarja, tudi sledila. V 1. odstavku 115. člena KZ-1 Republike Slovenije je namreč zapisano, da je za uboj (tudi nedokončani oz. poskus uboja) zagroženo med pet in 15 let zapora... A ker za obdolženega Aljaža nihče izmed prič v preiskavi ni imel niti ene slabe besede, ter ob vseh drugih olajševalnih okoliščinah, je namreč izrečena dokaj mila kazen.


Več v Črna kronika