Jubilejno 20. tekmovanje v kuhanju štajerske kisle žüpe

Zmagala je štajerska kisla žüpa, ki so jo skuhali člani ekipe Mladinskega društva Radenci, drugo mesto je »propadlo« žüpi Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, tretje mesto pa žüpi ekipe Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela

Filip Matko Ficko, nedelja, 25. junij 2017 ob 16:19
20. kuhanje štajerske kisle žüpe

20. kuhanje štajerske kisle žüpe

Turistično društvo Radenci, ki ga zadnja leta uspešno vodi Karmen Kaučič, je v okviru številnih prireditev v čast občinskega praznika Občine Radenci pripravilo že 20. jubilejno tekmovanje v kuhanju štajerske kisle žüpe. V prijetni senci košatega zelenja dreves pri gostilni Park v radenskem parku je tako 24. junija dopoldne v okviru številnih aktivnosti »Mačjega mesta« bilo postavljenih trinajst kurišč z bakrenimi kotlički nad njimi, udeležencem tekmovanja pa je bilo kljub temu neizprosno vroče.

Ducat kurišč so imele tekmovalke in tekmovalci tradicionalnega, tokrat že 20. jubilejnega tekmovanja v kuhanju štajerske kisle žüpe: ekipa Radiokluba Radenska Radenci, ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, ekipa Mladinskega društva Radenci, ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Radenci-Boračeva, ekipa »Boračevske dekline«, ekipa Zdravilišča Radenci, ekipa Društva za osteoporozo Pomurja Radenci, ekipa Društva upokojencev Kapela, ekipa Turističnega društva Majolka Orehovski vrh, ekipa Turističnega društva Klopotec Kapela, ekipa Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela ter ekipa Čebelarskega društva Radenci. Trinajsto kurišče pa je imela na skrbi ekipa »Mijav« Turističnega društva Radenci, ki je za razliko od ostalih prvič kuhala tudi »Mačjo čorbo«. Zatorej je takoj treba dodati, da je slednja, »Mačja čorba«, bila namenjena najmlajšim udeležencem aktivnosti v parku, kajti v kotličku se je kuhalo piščančje meso. V vseh ostalih kotličkih pa se je kuhalo svinjsko meso (»svinjske bremze« oziroma svinjske nogice).

Vse dogajanje okrog kotličkov, kot tudi v njih veselo brbotanje, je budno spremljala komisija v sestavi Zdenka Tompa, Marjan Kovač, Feliks Kovačič in Boštjan Rožanc, ki je na koncu odločila, da je zmagala štajerska kisla žüpa, ki so jo skuhali člani ekipe Mladinskega društva Radenci. Drugo mesto je »propadlo« žüpi Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, tretje mesto pa žüpi ekipe Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela.


Več v Družabno