Malonedeljski vinogradniki so goste povedli na najvišji vrh Prlekije

Prazničnega pohoda do odprtih kleti se je udeležilo okrog 150 pohodnikov

Branko Košti, torek, 27. junij 2017 ob 14:25
Praznični pohod DV Mala Nedelja

Praznični pohod DV Mala Nedelja

25. junij, Dan državnosti, je že vrsto let pomemben dan malonedeljskih in ostalih vinogradnikov, ki se združujejo v Društvo vinogradnikov Mala Nedelja, njihovih prijateljev, ljubiteljev dobre kapljice ter ljubiteljev narave in pohodništva. Vsako leto na ta dan se namreč odpravijo na pohod od kleti do kleti in tudi v klet radi pokukajo, saj so vrata kleti, ki jih obiščejo, ta dan na široko odprta.

Tudi v nedeljo je bilo tako. Napovedano slabo vreme ni odvrnilo približno stopetdeset pohodnic in pohodnikov, najmlajših in tudi tistih že v zrelih letih, od namere praznični dan preživeti v dobri, veseli družbi, ob domači hrani in pristni prleški kapljici.

Izhodišče letošnjega pohoda je bila domačija znane vinogradniške družine Horn v Moravcih, kjer so jih gostitelji pričakali z odlično kislo juho, kot obvezno opremo pa je dobil vsak svoj spominski kozarec, kateri se tega dne ne bi smel posušiti. Pred odhodom je zbrane pozdravila Vinska kraljica DV Mala Nedelja Daša Horn, med pohodniki pa so bile tudi ljutomerska vinska kraljica Tadeja Heric, ptujska vinska kraljica Urška Repič, svečinska vinska kraljica Andreja Dreisiebner, vinska kraljica rebule Katja Erzetič in 19. cvičkova princesa Dragica Ribič.

Čeprav so v vabilo zapisali, da je pot nezahtevna, saj ni vzponov, so se pohodniki letos povzpeli najvišje, kar je možno v Prlekiji, na »prleški triglav«, 351 m visoko Gomilo. Pred pričetkom, resda nezahtevnega vzpona, so se okrepčali ob kleti vinogradnika Borisa Filipiča tako, da so vzpon brez težav premagali. Izgubljeno energijo so nadomestili z dobrotami iz ponudbe kmetije Žnuderl v Senčaku. Preden so zapustili najvišji prleški vrh, so se ustavili pri Okrepčevalnici Stolp, ob razglednem stolpu, ki pa zaradi oblačnega, z dežjem grozečega neba, ni nudil lepega razgleda. Ob okrepčevalnici sta jih gostila lastnika Robi in Mateja Miklič, katera je bila, še kot dekle s priimkom Krajnc, vinska kraljica DV Mala Nedelja, Martina III. Z najvišje točke pohoda so se zatem podali do najnižje, Čukove grabe, kjer so bili deležni dobrot in odlične kapljice vinogradnikov Ivana Kukovca in Zmaga Holca.

Do cilja, Vinogradništva Žinko v Moravcih, je bilo treba premagati le še nekaj sto metrov. Pričakal jih je odličen bograč, katerega so pripravili malonedeljski lovci in seveda, društveno vino. Predsednik Anton Žinko in vinska kraljica Martina IX. Daša Horn, sta ob tem podelila medalje za dosežene reultate na letošnjem društvenem ocenjevanju vin. S priložnostnim darilom so se za obisk zahvalili tudi prisotnim vinskim kraljicam in cvičkovi princesi.


Več v Družabno