Razkrižje: po razsodbi arbitražnega sodišča na Hrvaškem ostalo 35 slovenskih državljanov

Meja v Razkrižju bo potekala po katastrskih mejah, kar pomeni, da bo vseh 10 hiš ostalo na Hrvaškem, z njimi pa tudi 35 prebivalcev

Prlekija-on.net, četrtek, 29. junij 2017 ob 13:489
Razkrižje - Šafarsko

Razkrižje - Šafarsko

Predsednik arbitražnega sodišča Gilbert Guillaume je predstavil sodbo petih arbitrov o meji med Slovenijo in Hrvaško. Tako bo po več kot četrt stoletja z odločitvijo arbitražnega sodišča končno določena meja med Slovenijo in Hrvaško, ki jo slednja sicer zavrača.

Po tem sporazumu bo Stalno arbitražno sodišče v Haagu dokončno določilo mejo med državama, in sicer glede poteka 670 kilometrov kopenske meje, glede meje v Piranskem zalivu in glede stika Slovenije z odprtim morjem. Spornih je tudi nekaj točk na kopenski meji, ki bi jih sporazum naj rešil. Tako je tudi v Prlekiji, v Razkrižju določena meja, kjer ponekod poteka kar preko dvorišč hiš.

Dan pred razglasitvijo je župan občine Razkrižje, Stanko Ivanušič zapisal, da ljudje ob meji naj bodo mirni: "Bodite mirni, v četrtek, 29. junija 2017, se ne bo zgodilo nič, razen tega, da bomo slišali branje arbitražne razsodbe. Še vsaj tri tedne bo trajalo, da bodo pristojne državne službe ugotovile, kje naj bi bil potek meje. Potem bo trajalo pol leta, da se Slovenija in Hrvaška dogovorita o uresničitvi razsodbe arbitražnega sodišča. Stališče obeh držav je znano, v šestih mesecih pa je čas, če morda le pride do dogovora. Lahko se zgodi, da bo trajalo še zelo dolgo, da se razsodba udejanji. Ljudje ob meji pa bomo tu ostali in morali nekako z njo živeti, na tej ali oni strani."

Mirišče je slovensko, meja na Muri po katastrskih mejah
Pri odločanju glede meje pri Mirišču so upoštevali seznam volivcev, seznam nabornikov in davčnih obeznikov, kar pomeni, da je obveljal slovenski zahtevek. Po razsodbi arbitražnega sodišča je tako Mirišče slovensko, na Muri pa meja po razsodbi arbitražnega sodišča poteka po katastrskih mejah. Glede območja Novakovca, Podturna na Hrvaškem in Pinc v Sloveniji-Podturen-Pince in Novakovec-Pince meja sledi katastrski meji, kot je bila pravno spremenjena leta 1956 in 1957. Ferketinec-Pince – meja še naprej sledi katastrskim mejam, Mursko Središče in Peklenica – meja poteka po sredini reke Mure.

Na Hrvaškem ostalo 35 slovenskih prebivalcev
Meja v Razkrižju bo potekala po katastrskih mejah. Župan Razkrižja Stanko Ivanušič je za MMC dejal, da oceno težko da, a ker meje sledijo katastru, bo vseh 10 hiš ostalo na Hrvaškem, z njimi pa tudi 35 prebivalcev, za katere verjame, da jim bo zelo težko. Kaj točno to pomeni za te ljudi, pa bo malce bolj jasno po večernem sestanku s pravosodnim ministrom. Dodal je, da je trenutna nelogična meja cena napak iz obdobja 1945-1955. Mejo bosta tako za bolj kvalitetno življenje prebivalcev ob meji morali verjetno reševati Slovenija in Hrvaška med sabo.

Meja Razkrižje
Nerazumna katastrska meja

Joško Joras pristal na Hrvaškem, prav tako vojašnica na Trdinovem vrhu
Senat je odločil, da meja poteka vzdolž po reki Dragonja in se konča na sredini ustja reke. To pomeni, da Joško Joras in njegova hiša ostajata na Hrvaškem. Na območju Sotle bo meja sledila katastrski meji, najverjetneje na Trdinovem vrhu. Vojašnica tako pripade Hrvaški, vas Drage v Beli krajini pa je na slovenski strani meje. Snežnik, zemljišča Tomšičev zaselek po rapalski meji pripadajo Sloveniji.

Večji del Piranskega zaliva Sloveniji
Piranski zaliv so bile do 25. junij 1991 notranje vode SFRJ in ker ni bilo nobenih dokazov o razmejitvi, so morali pri delitvi meja upoštevati ista pravilo kot pri delitvi meje na kopnem. Tribunal je tako mejo odločil na podlagi preteklih dejanj obeh držav - nadzorov in obvestil policije, soglasji državnih organov, ravnanja ob nesrečah na morju. Iz vseh teh ravnanj so določili, da Slovenija ni imela ekskluzivne jurisdikcije v Piranskem zalivu, Hrvaška pa ne do sredinske črte. Mejo so določili kot prikazuje spodnji zemljevid. Velika večina Piranskega zaliva je pripadla Sloveniji. Meja se začne pri izlivu reke Dragonje in do točke 45° 30' 41,7'' severno in 13° 31' 25,7'' vzhodno. Slovenija je z arbitražnim sporazumom dobila koridor do odprtega morja v širini 2,5 morske milje oz. 4,6 kilometra.

Piranski zaliv

Vlada na mejo takoj po razsodbi
Predstavniki vlade se bodo po razglasitvi odpravili k prebivalcem ob meji in jih iz prve roke obvestili o razsodbi. Minister za pravosodje Goran Klemenčič in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Erik Kopač bosta predvidoma ob 17. uri obiskala Hotizo, kjer se bosta s tamkajšnjimi prebivalci sestala skupaj z lendavskim županom Antonom Balažkom, predvidoma ob 19. uri pa bosta obiskala še Razkrižje.

Branje razsodbe lahko v živo spremljate tukaj.


Več v Gospodarstvo