Po 68 letih konec vrtca »Na hribčku« Janžev vrh

Zaradi premajhnega števila otrok in s tem ekonomske neupravičenosti zaprli enoto vrtca na Janževem Vrhu; Sedaj bodo svoje otroke morali peljati na Kapelo, v Radence, Gornjo Radgono...

Prlekija-on.net, torek, 4. julij 2017 ob 19:3211
Vrtec Na hribčku Janžev Vrh

Vrtec Na hribčku Janžev Vrh

Z zadnjim junijem letošnjega leta je po 68 letih dokončno svoja vrata zaprl vrtec "Na hribčku" Janžev Vrh v občini Radenci. Zato so otroci zadnje generacije vrtca že pred iztekom šolskega leta, skupaj s starši in vzgojnim osebjem preživeli čudovit in dogodivščin poln popoldan kot zaključek tega šolskega leta in na žalost tudi zadnji zaključek te enote vrtca, ki je kraj Janžev Vrh bogatil že skoraj 70 let. S čudovitim petjem in plesom, kar so pripravili skupaj z vzgojiteljicami Sabino, Betko in Tajdo, so otroci pokazali, da so se veliko naučili. S pokazanim znanjem, ki so ga celo leto bili deležni od odlično usposobljenih strokovnih delavk, s podeljenimi priznanji za uspešno udejstvovanje otrok v šolskem letu in čustvenim slovesom od male maturantke Ajde so zaključili svoje dni preživete v tem vrtcu. Kot presenečenje jih je na koncu razveselil turistični vlakec družbe Radgonske gorice, kateri jih je odpeljali do Radencev, kjer so si po vznemirljivi vožnji ob uspešnem zaključku šolskega leta prislužili velike kepice sladoleda.

"Žal pa to ni bil samo zaključek tega šolskega leta v vrtcu, ampak tudi slovo od samega vrtca na Janževem Vrhu, kateri bi kmalu dopolnil 70 let delovanja in kateri je poleg čudovitega okolja in gibalnega prostora ponujal zmeraj polno pozitivne energije, otroškega smeha in prijaznih vzgojiteljic, ki so pripomogle k temu, da so se naši otroci veselili čisto vsakega dne preživetega v tem vrtcu. Že v lanskem letu je sama občina Radenci z veliko lahkoto napovedala zaprtje vrtca, kjer bi naj razlog tičal v premajhnem vpisu, katerega ga je v tem šolskem letu obiskovalo devet otrok. Seveda je glavni razlog finančnega pridiha in očitno sama enota preveč v tako razviti občini. Tako so otroci Janževega Vrha sedaj dobili priložnost nadaljevati svoje brezskrbno predšolsko obdobje v enoti Radenci in na Kapeli, kjer še vedno čakajo odobritev iz strani občine za ustanovitev polovičnega oddelka. Kar pomeni, da bo enota Grozdek tako do zadnjega kotička napolnjena - saj so otroci, ki tako ne odhajajo zaradi zaprtja vrtca na Janževem Vrhu v vrtec drugih občin, vsi v čakalni vrsti za enoto Grozdek na Kapeli", razlaga ena izmed mamic zadnje generacije otrok v vrtcu na Janževem Vrhu, ki dodaja, kako starši upajo, da bo "zaprtje tega tradicionalnega vrtca na Janževem Vrhu res sedaj v veliki meri finančno pripomoglo k občini Radenci in da se v naprej ne gleda na naše najmlajše občane kot na finančni strošek ampak kot na bodočnost same občine, kajti vsi ti majhni otroci so velika prihodnost te občine".

Svetniki odločili že lani
Za takšen konec vrtca so se v občini Radenci odločili že lansko poletje, ko so člani občinskega sveta sklenili, da bo vrtec dokončno zaprt s 30. junijem 2017, ne glede na število otrok. Kaj bo sedaj s stavbo, kjer je bil vrtec, saj ne gre za občinsko premoženje, temveč državno, nikomur ni jasno, vsekakor pa bi bila velika škoda, če bi stavba samevala in propadala.

Sedaj je jasno, čeprav gre za eno najlepših izletniških območij v Pomurju, so čudoviti vinorodni hribčki na Janževem Vrhu in okolici, nad Radenci in Gornjo Radgono, demografsko izjemno ogroženi. Prebivalstvo se močno stara, otrok je vedno manj, in sedaj so se v občini Radenci, zaradi pomanjkanja otrok, odločili ukiniti vrtec na Janževem Vrhu, ki je bil ustanovljen le nekaj let po 2. svetovni vojni. Generacije uspešnih ljudi z omenjenega območja so pozneje ponesle slavo svojega vrtca in sploh območja, po vsej Sloveniji in tudi širše. Žal pa, čeprav skupno številno prebivalcev na Janževem in Melanjskem Vrhu, kakšnih 300 jih je, ne upada, se močno čuti pomanjkanje predšolskih otrok. Vrtec Radenci – Radenski mehurčki, deluje sicer v treh enotah, in sicer: "Radenski mehurčki" Radenci, "Grozdek" Kapela in (doslej) "Na hribčku" Janžev Vrh. Skupaj je v vseh treh enotah vključenih približno 190 otrok, na Janževem Vrhu le devet, zaradi česa ni več pogojev za racionalno delovanje. In že ob začetku šolskega leta 2016/17 je bilo jasno, da bo zaradi premajhnega števila otrok, oddelek na enoti Vrtec na hribčku na Janževem Vrhu, prenehal delovati. "Število otrok zadostuje za polovični oddelek, vendar v skladu s 33. členom Pravilnika o normativih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje, v primeru edinega oddelka na samostojni lokaciji ne more delovati", je takrat dejala ravnateljica Mihaela Stolnik Ketiš.

V Radencih za celi oddelek prostega mesta
"Mi nimamo nič proti vrtcu na Janževem Vrhu, problem je predvsem v premajhnem številu otrok in s tem povezano ekonomsko računico. Če bi mene vprašali jaz bi vrtec obdržal, saj ima ta dolgo tradicijo, a kaj ko so normativi drugačni. Ob tem je v radenskem vrtcu, ki je oddaljen le tri kilometre za celi oddelek prostega mesta. Res je, da bi nekateri raje imeli svoje otroke na Kapeli, kamor gredo otroci pozneje v šolo, a ne vidim težav, saj je vse skupaj zelo blizu in težav ne bi smelo biti", nam je povedal radenski župan Janez Rihtarič, ki sicer tudi sam izvira s podeželja in je zagovornik politične opcije, ki zastopa interese slovenskega kmeta in človeka.

Kakorkoli že, kot nam pove ena izmed babic otročkov z Janževega Vrha, ki jim grozi "selitev", se ena njihovih najbolj znanih in priznanih krajank, Mimica Pelcl, rojena kot Marija Viher (Veličane, 18.8.1929 – Janžev Vrh, 12.5.2015), gotovo obrača v grobu. Prav ona je namreč davnega leta 1949, torej pred skoraj 68 leti, bila ustanoviteljica, vzgojiteljica ter ravnateljica vrtca na Janževem Vrhu, aktivistka, prostovoljka, prejemnica številnih nagrad in priznanj. In le dobri dve leti po njeni smrti, so zaprli "njen" vrtec Na hribčku, o katerem je nekoč pisal tudi pesnik Manko Golar, in sicer: "Mi smo majhni Cicibani, z Janževega Vrha smo doma. Tu pri nas se to sonce z nami radostno igra...", meni nič, tebi nič, kar zapirajo. Res je sicer, da je marsikje v naši družbi odločilen ekonomski vidik, toda zavedati se moramo tudi dejstva, da z zaprtjem izobraževalnih ustanov, pa trgovin, gostiln ipd., počasi izginjajo cela naselja... Za prebivalce Janževega Vrha pa je omenjeni vrtec pomenil in še vedno pomeni bistveno več, kot samo predšolsko vzgojno izobraževalno ustanovo!

Podobna usoda je leta 2015 doletela tudi vrtec v Gresovščaku, ki je do zaprtja veljal za najstarejši še delujoči vrtec na podeželju v Sloveniji.


Več v Kultura in izobraževanje