Krajani KS Radoslavci praznujejo 12. krajevni praznik

Slavnostni govornik prof. Franc Čuš: Za obstoj naroda je najpomembnejša izobrazba

Branko Košti, ponedeljek, 10. julij 2017 ob 16:051
12. krajevni praznik KS Radoslavci

12. krajevni praznik KS Radoslavci

Krajani KS Radoslavci, ene od, po številu prebivalcev manjših krajevnih skupnosti v ljutomerski občini, ob koncu tega tedna praznujejo 12. praznik svoje krajevne skupnosti, s katerim obeležujejo spomin na velikega rojaka, pravnika, pesnika, politika in rodoljuba dr. Jakoba Radoslava Razlaga, kateri je bil rojen 12. junija 1826 prav v Radoslavcih.

V soboto, 8. julija, so v počastitev praznika v gasilskem domu pripravili slovesnost, katere so se, poleg domačinov, udeležili še Jože Panič, član OS Občine Ljutomer kot predstavnik občine, predsednik KS Mala Nedelja Viljem Vajda in profesor zgodovine na GFM Ljutomer Franc Čuš.

Med bogatim kulturnim programom, katerega so izvajali učenci OŠ Mala Nedelja in obiskujejo tudi GŠ Slavka Osterca Ljutomer in šolo kitare Virtuoz, folklorna skupina in Pevci sosednjih vasi Gomile iz KD Anton Krempl Mala Nedelja, Godba na pihala KD A. Krempl ter Ljutomerski tamburaši, je zbrane najprej pozdravil in se jim zahvalil za udeležbo, dolgoletni predsednik KS Janez Rudolf. Za njim je v imenu Občine Ljutomer spregovoril član OS Jože Panič. Izpostavil je dosežke krajevne skupnosti, katere dosegajo zaradi medsebojne povezanosti in enotnosti: »Društva, posamezniki, navdušenci, ne glede na področje, v vaših krajih že leta ustvarjate točke, ki navdušujejo čute in duha. Tukaj živite krajani, ki znate biti prijatelji in dobri sosedje, vnašate v svoje življenje veliko bogastva, takšnega, ki ga ni moč izračunati z matematično formulo ali izmeriti s fizikalnimi merili. Delo vašega predsednika in članov Sveta KS Radoslavci, delo društev in dobrih ljudi, premika naprej vaše kraje. S tem bogatite našo občino, prispevate k večji, boljši in prijaznejši krajevni skupnosti in občini«, je povedal predstavnik Občine in svoj nastop zaključil s povabilom na osrednjo proslavo ob prazniku Občine Ljutomer, na kateri bo predsedniku Janezu Rudolfu, podeljeno najvišje občinsko priznanje Plaketa Občine Ljutomer z denarno nagrado.

Slavnostni govornik je bil zgodovinar, prof. Franc Čuš, katerega z Radoslavci, poleg sorodstvenih vezi, že četrt stoletja povezuje skoraj vsakodnevna pot, najprej kot dijaka, sedaj pa že dve desetletji kot predavatelja zgodovine in geografije na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru. Ker ta pot vodi skozi KS Radoslavci, mu je omogočeno sprotno spremljanje velikega napredka v tem časovnem obdobju. V svojem nagovoru se je osredotočil na nekatere zgodovinske procese, osebnosti, dogodke in posebnosti, ki so zaznamovale ljudi, živeče v Prlekiji, ter pomembne »sinove Prlekije«, kot so: župnik dr. Lovro Vogrin, Vraz, Muršec, Miklošič, Košar, Dajnko, Krempl, Trstenjak, Prelog, ter nekoliko mlajši Razlag. Poudaril je pomembno mecensko vlogo slovenske duhovščine, saj so mlade nadarjene in bistre fante pošiljali v gimnazije in naprej na univerze. V zgodovinski kontekst je postavil tudi radoslavskega rojaka Jakoba Radoslava Razlaga, »katerega osebnost in narodno zavednost so vsekakor sooblikovale vse predpostavke: šola, cerkev, študij v Gradcu, druženje s tedanjo slovensko inteligenco, izkušnje z vladajočimi Nemci, družbene spremembe. Bil je pomemben soustvarjalec zgodovinskega časa. Pravnik, domoljub, pesnik, politik, časnik. Vsestranska in ugledna osebnost. Zaradi tega je bil tudi predsedujoči prvemu slovenskemu taboru v Ljutomeru ter govornik na številnih taborih. Bil je večkrat izvoljen v Štajerski in Kranjski deželni zbor. 11. avgusta 1877 je kot prvi Slovenec postal kranjski deželni glavar, kljub negodovanju takratnih vodilnih slovenskih politikov. Leta 1872 je bil med ustanovitelji slovenskega društva pisateljev in postal njegov podpredsednik.

Tako kot v veliko primerih, ga je šele časovna zgodovinska distanca umestila na ustrezno mesto in danes na njega spominja nekaj ulic v slovenskih mestih, spominskih obeležij, še posebej dominanten je doprsni kip na Glavnem trgu v Ljutomeru«. Slavnostni nagovor je končal z ugotovitvijo, da je za obstoj naroda najpomembnejša izobrazba. Tega se moramo zavedati, zato »ne nasedajmo vsakodnevni propagandi, da rabimo delavce brez izobrazbe, delavce, ki delajo za minimalno plačo ali pa še to ne. Starši, pošiljajte svoje otroke šolat, tako kot so to počeli vaši predniki. Namreč, samo izobraženi bomo lahko konkurenčni, ne znotraj Slovenije, ampak znotraj globalnega prostora, ki se mu danes reče ne samo Evropa, ampak svet«.

Ob koncu slovesnosti je delegacija, katero so sestavljali član OS Občine Ljutomer Jože Panič, predsednik Sveta KS Radoslavci Janez Rudolf in članica Sveta KS Radoslavci Irena Žinko, položila venec k spominskemu obeležju na kraju, kjer je stala rojstna hiša dr. Jakoba Radoslava Razlaga.


Več v Kultura in izobraževanje