Lovska maša v naravi pri lovskem domu v Krogu

Lovcem so podelili lovska odličja

Prlekija-on.net, torek, 11. julij 2017 ob 16:11
Lovska maša v naravi

Lovska maša v naravi

Lovska družina Murska Sobota, lovski revir Krog je skupaj s stolno župnijo Murska Sobota in kapelskim odborom iz Kroga, pri lovskem domu v Krogu pripravili mašo za lovce, katere so se udeležili člani zelene bratovščine Murska Sobota, žene in vdove lovcev in verniki stolne župnije in od drugod. Maša za lovce je bila darovana v naravnem okolju na prostem, pri lovskem domu, kajti lovci se z lovsko mašo vsako leto spomnijo na svoje člane. Mašo je daroval kaplan stolne župnije Murska Sobota Goran Merica, pri maši so sodelovali člani KUD Prekmurski rogisti in pevci mešanega pevskega zbora iz Kroga. Med mašo so igrali lovske skladbe, pevci pa so zapeli nekaj cerkvenih pesmi.

Oltar je bil lepo okrašen z zelenjem in lovskimi trofejami, lovci so med mašo brali berilo in prošnje, kar je dalo pravi čar lovskemu slavju. Pri maši sta ministrirala Karel Flisar in njega vnuka Blaž in Filip Prša vsi iz Murske Sobote. Kaplan je pohvalil prizadevanja in skrb lovcev, ki so nepogrešljiv člen pri varovanju in ohranjanju narave, skrbi za divjad. Pohvalil je lovce, da vsako leto pripravijo lovsko mašo v kateri se spomnijo na umrle in žive lovce.

Po sveti maši je še sledila krajša lovska slovesnost na kateri je Lovska družina Murska Sobota najzaslužnejšim članom podelila spominske lovske znake. Zbranim je nekaj besed namenil starešina Lovske družine Murska Sobota Marjan Štiblar, ki se je ob tej priložnosti obrnil s prošnjo na vse mlade, ki jih veseli lovstva, da bi se vključili v Lovsko družino Murska Sobota. Znak za lovske zasluge Lovske zveze Slovenije sta prejela Janko Godvajs in Jernej Duh, Jože Ratnik pa lovsko odličje za 40 let v lovskem društvu. Lovska družina Murska Sobota se je s posebnim priznanjem zahvalila članu Lovske družine Murska Sobota Andreju Kosednarju za posebne zasluge na dobrodelnem področju. Vsi, ki so se udeležili lovske maše pri lovskem domu v Krogu so videli, da so bili  lovci nadvse aktivni in prizadevni do narave, skozi celo leto. Veliko so postorili pri urejanju lovskega doma, pešpoti ter zelenic ob gramoznici. Lovski praznik so zaključili ob druženju in z lovskimi specialitetami. Ves čas pa so mladi vozili z vlakom od lovskega doma do Kroga in nazaj.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje