Umrl George A. Romero, ki bi moral biti častni gost letošnjega Grossmannovega festivala

Poslovil se je 16. julija pri 77. letih, dan po koncu 13. Grossmannovega festivala, kjer bi moral biti letošnji častni gost

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. julij 2017 ob 12:13
George A. Romero

George A. Romero

Umrl je kultni režiser grozljivk George A. Romero, ki je ustvaril franšizo Živi mrtveci. Poslovil se je 16. julija pri 77. letih, dan po koncu 13. Grossmannovega festivala, kjer bi moral biti letošnji častni gost, a je 14 dni pred festivalom svoj prihod zaradi zdravstvenih težav odpovedal, o čemer smo takrat poročali.

Kot so sporočili njegovi predstavniki, je Romero po "kratki, a agresivni bitki" z rakom na pljučih odšel v spanju na svojem domu v Torontu, ob njem sta bili njegova tretja žena Suzanne in hči Tina. V ozadju se je vrtela glasba iz filma The Quiet Man, "enega njegovih najljubših filmov vseh časov", so še dodali.

Njegov vpliv na sodobno kinematografijo je neprecenljiv. V zgodovino se je zapisal že s svojim prvencem Noč živih mrtvecev (1968), ki je povzročil revolucijo v žanrskem filmu in velja za najpomembnejšo grozljivko vseh časov. Z njim je žanr nepovratno vstopil v moderno dobo in za sabo pustil vse stare grozljivke, ki so odtlej postale staromodne, nenevarne in celo naivne. Enega najbolj dobičkonosnih neodvisnih filmov v zgodovini kinematografije je celo Ameriška kongresna knjižnica označila kot »kulturno, zgodovinsko in estetsko pomembnega«, kar je čast, ki ga filmi tega žanra doživijo le redko. Z nadaljevanjema Zora živih mrtvecev (1978) in Dan živih mrtvecev (1985) tvori eno najvplivnejših filmskih trilogij nasploh.

Režiser je takrat nesojenim gostiteljem in vsem oboževalcem poslal posebno sporočilo, ki si ga lahko ogledate spodaj. Takrat je obljubil svoj prihod v Ljutomer naslednje leto...

Ekipa Grossmannovega festivala, za katero se je v soboto zvečer zaključil 5-dnevni festival z rekordnim številom filmov, gostov in dogodkov, je Romerovi družini že prenesla iskreno sožalje.


Več v Glasba in film