Orači so se v tekmovanju pomerili za pokal občine Velika Polana

Prikazali so oranje na strniščni njivi v Mali Polani

Prlekija-on.net, sreda, 26. julij 2017 ob 07:54
11. tekmovanje v oranju za pokal občine Velika Polana

11. tekmovanje v oranju za pokal občine Velika Polana

V sklopu letošnjega Pomurskega festivala, ki bo v začetku avgusta potekal na prireditvenem prostoru Poljana v Veliki Polani, je v nedeljo, 23. julija, Društvo oračev Mala Polana pripravilo 11. tekmovanje v oranju za pokal občine Velika Polana. Pred začetkom tekmovanja v oranju s tekmovalnimi plugi krajniki in navadnimi plugi se je v tekmovanju pomerilo osem tekmovalcev oračev in sicer štirje v vsaki disciplini oranja. Člani društva oračev so pripravili po občini Velika Polana panoramsko vožnjo s starodobnimi in sodobnimi traktorji, katere je spremljala jutranja budnica domačih glasbenikov.

Zbrane tekmovalce so pozdravili in jim zaželeli veliko uspeha in sreče v tekmovanju župan občine Velika Polana mag. Damjan Jaklin, predsednik Društva oračev Pomurja Marjan Kardinar in poslanec v DZ Jože Horvat. Pred tekmovanjem so sodniki pripravili tekmovalni poligon in jim predstavili način tekmovanja. Sodniki s področja oranja so bili iz Društva oračev Pomurja, vodil pa jih je glavni sodnik Jože Šemen. Tekmovanje v oranju je potekalo v Mali Polani na strniščni njivi Stanka Tibauta. Spremljajoči dogodek in zaključek pa je potekal kmetijskem objektu pri »Pajti« Marjana Prša iz Male Polane. Sodniki so pri tekmovanju v oranju vsakega tekmovalca ocenjevali posebej, saj so ocenjevali odpiranje »senviča« prve brazde. Nato so sodniki ocenili oranje in sledilo je zapiranje brazde s tekmovalnim plugom. Ob tem so še ocenjevali krono, naklon in globino brazde, pripravo za setvenico, vhodi in izhodi pri oranju ter zaključek z razorom.

Sicer pa so kljub suši bila strniščna tla še dokaj primerna za oranje, kajti v tem delu Prekmurja polja zemlje prinesejo še tako hudo sušno obdobje, saj imajo veliko vlage. Zorane brazde so lepo »padale« in njiva je bila s pomočjo tekmovalcev zorana na visokem nivoju. Vseh osem tekmovalcev, ki se je pomerilo v oranju za pokal občine Velika Polana so torej tekmovali in pokazali znanje in spretnost v oranju v dveh disciplinah in sicer v oranju s tekmovalnim plugom krajnikom in navadnim plugom krajnikom. Tekmovalci so orali z različnimi znamkami in konjskimi močmi traktorjev od starodobnih do sodobnih traktorjev.

Ob tej priložnosti so na bližnjem travniku ob prireditvenem prostoru še pripravili šaljivo in zabavno tekmovanje, saj je šlo tudi za ene vrste tekmovanje. Tekmovalci so namreč morali s pomočjo traktorja v spretnostni vožnji priklopiti in odklopiti priključek za okopavanje buč in ga iz garaže v garažo pripeljati v najkrajšem možnem času. Tukaj je bilo veliko smeha in bučnega navdušenja ter spodbujanje tekmovalcev za prestižne točke tekmovanja. Za vse tekmovalce orače je bilo občinsko tekmovanje v Mali Polani odskočna deska za regijsko tekmovanje v oranju, ki bo meseca avgusta v občini Tišina. Najboljši tekmovalci iz tekmovanja v Mali Polani že sedaj brusijo lemeže, da bi se uvrstili v najvišje možne uvrstite ter naprej na državno, evropsko in svetovno tekmovanje v oranju. Ob koncu zelo uspelega tekmovanja v oranju so najboljšim oračem podelili pokale, priznanja in praktične nagrade. Vsi, ki so se udeležili in si ogledali tekmovanje, so videli kaj znajo pokazati orači, ko gre za tekmovanje.

Rezultati s tekmovanja v Mali Polani so sledeči. Tekmovanje s tekmovalnimi plugi krajniki: 1. Jože Zver Brezovica, 2. Matjaž Denša Brezovica, 3. Peter Kramar Mala Polana. Tekmovanje z navadnimi plugi krajniki: 1. Stanko Hozjan Mala Polana, 2. Robi Prša Mala Polana, 3. Kristjan Kelenc Mala Polana. V prenašanju priključka s traktorjem iz garaže v garažo je zmagal Damjan Vinčec iz Male Polane. Pokale sta podeljevala podžupan Občine Velika Polana Štefan Jaklin in predsednik Društva oračev Mala Polana Albin Žerdin.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje