Rehabilitacijski center za odslužena kolesa

Bicikl iz stare šare na podstrešju je zdaj stojalo za cvetje

Filip Matko Ficko, četrtek, 27. julij 2017 ob 07:56
Bicikl party v DOSOR-ju

Bicikl party v DOSOR-ju

V sredo, 26. julija popoldne, se je na dvoriščni strani DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, kjer je po vsej dolžini stavbe poletna terasa, pred njo pa zelenica, »odigral Bicikl party«. Na DOSOR-jevi zelenici bo odslej v okras preurejeno staro kolo kot stojalo za  cvetje.

Kolo je kot odsluženo staro šaro darovala DOSOR-jeva gospodinja Mojca Kumlanc. V dobrih starih časih se je s tem kolesom znamke Rog, kar celih 40 let, vozila njena babica Cvetka vsak dan na delo v polnilnico Radenske v Boračevo, kolo pa je restavriral stanovalec Smiljan Homec, ki ima v kletnih prostorih DOSOR-ja priložnostno delavnico. V njej je doslej restavriral oziroma za vožnjo usposobil že najmanj 20 koles, ki jih vozijo stanovalci in zaposleni DOSOR-ja, kakor tudi številni občani in občanke Radenec. Sicer pa se Smiljan ukvarja z marsičem, čeprav je njegov osnovni poklic avtomehanik. V DOSOR je prišel iz Maribora, februarja letos je bilo od tega že štiri leta. Že kar tri leta pa ima v domskih kletnih prostorih delavnico, svoj kotiček, kjer izdeluje marsikaj. Dela mu ne zmanjka. Kar naprej so potrebna številna popravila invalidskih vozičkov, terapevtskih blazin, popravil je polomljena otroška igrala, izdelal je vrtna vrata v ograji, popravlja kolesa in izdeluje oziroma »zmontira« povsem nova. Ima v načrtu celo izdelavo tricikla, ki ga bosta vozili dve osebi. V okviru medgeneracijskega sodelovanja DOSOR-ja z vrtci in šolami je izdelal »avtomobilček«: igralo na štirih majhnih kolesih za igro otrok. Redno tudi kolesari, s kolesom se po kolesarski stezi popelje do Gornje Radgone ali pa do Murske Sobote (tja po kolesarski stezi le do konca Tropovec). Lani se je udeležil celo kolesarskega maratona Treh src v Radencih, saj je vsak dan prevozil okrog 30 kilometrov. Ker ima letos veliko več dela, kolesari manj. Tako sta Mojca in Smiljan slovesno odkrila »DOSOR-jevo kolo Cvetka«.

Stanovalka Brigita Živec, »domska poetinja«, je zložila posebno pesmico in jo recitirala ob tej priložnosti, spodaj podpisani pa je kot povezovalec programa opomnil na zgodovino kolesa in kolesarstva. In tedaj je popoldanska nevihta pregnala zbrane na domski terasi, a k sreči so v samem začetku prisotnost na sredini popoldanski prireditvi zagotovili s svojimi jeklenimi konjički - starodobniki tudi članice in člani Društva starodobnikov - ljubiteljev starih koles »Dimek« iz Beltinec v Prekmurju pod vodstvom svojega predsednika Avgusta Farkaša. Verjamemo lahko, da bo vsekakor prijetni dogodek še marsikoga spodbudil, da si na svoji zelenici omisli nekaj podobnega, a direktorica DOSOR-ja, Mateja Hauser, pravi v šali, da bo DOSOR v prihodnje tudi rehabilitacijski center za starodobna kolesa ! Vsako naslednje leto pa se lahko nadejamo tudi tradicionalne prireditve »Bicikl party« ! V začetku sestavka omenjena Mojca je namreč med staro šaro že našla tudi dedkov bicikl... 


Več v Kultura in izobraževanje