54. praznik žetve na Polenšaku, ki je najstarejša prireditev te vrste v Prlekiji

Prikazali so, kako se je želo nekdaj, ko še nismo poznali kombajnov

Ivan Trunk, torek, 1. avgust 2017 ob 18:44
54. praznik žetve na Polenšaku

54. praznik žetve na Polenšaku

V sredini julija so na Polenšaku pripravili 54. praznik žetve z razstavo kruha in pogač, ki je najstarejša prireditev te vrste v Prlekiji. Organizator te prireditve je bilo tudi letos Turistično društvo Polenšak, ki ima 256 članic in članov. V nedeljo se je ob 13. uri pričel program za otroke: otročka animacija čebelici Tinka in Tonka, otroške delavnice in otroški glasbeni nastopi.

Ob 15. uri pa se je pričela osrednja prireditev "Žetev na Polenšaku", kjer so prikazali kako se je želo nekdaj, ko še nismo poznali kombajnov. Najprej so prikazali klepanje srpov, potem so se žanjice s srpi in možje s prirejenimi kosami odpravili na njivo žet pšenico, kot v starih časih. Letos so jim pomagali žeti tudi gostje iz vasi Domajnševci na Goričkem, ki so pripadniki madžarske narodne skupnosti in so pokazali njihove delovne obleke ter kako to delajo pri njih. Po žetvi je sledila jüžina, katero prinesejo na njivo, kjer pa ni manjkalo pijače, oglasila se je tudi harmonika in pesem žanjic.

Po žetvi je sledilo spravilo snopov na gumlo, kar so opravili z lojternim vozom in konjsko vprego. Nato so pričeli mlatiti snope s cepmi, to delo so kot nekdaj opravljali štirje možje, da so imeli takt. Potem so se pojavili trešmašini na ročni pogon ali na gepl v katerega so vpregli konje ali vole, ki je preko prenosnih mehanizmov poganjal te trešmašine ali mlatilnice s katerimi so mlatili snope. Na kocu mlatitve so še prikazali vejanje pšenice, mletje na žrmlje in rezanje slame.

Na koncu žetve je sledila zabava s plesom. Tu so se predstavili člani folklorne skupine KD Podgorci, ki so zaplesali nekaj plesov s cepmi, nato pa sta goste pozno v noč zabavala ansambla Upanje in Original Štajerci.​


Več v Družabno