Družina Borko iz Radvencev potrebuje pomoč

Družini Borko iz Slovenskih Goric, ki jim je požar uničil vse kar so imeli, se je podobna nesreča pripetila že pred 20 leti; Kje bodo poslej živeli? Poškodovani gasilec že doma

Prlekija-on.net, petek, 4. avgust 2017 ob 10:21
Požar v Radvencih

Požar v Radvencih

V nedeljo, 16. julija, pozno zvečer, je posestvo družine Borko v Radvencih pri Negovi, v občini Gornja Radgona, prizadel hud požar, v katerem je zgorelo celotno gospodarsko poslopje velikosti 800 kvadratnih metrov, vključno z vso kmetijsko mehanizacijo, stroji in drugo mehanizacijo in opremo ter veliko količino sena. Ogenj je v manjši meri zajel tudi stanovanjsko hišo, vendar so gasilci uspešno preprečili nadaljnjo širjenje in škodo na stanovanjskem objektu, omejili na minimalno, ki je že tudi sanirana. Opravljanje kmetijske dejavnosti je za družino Borko predstavljal glavni vir prihodkov. Pod isto streho sta, ob Mariji in Slavku, živela še sin zakoncev Borko in babica. Po ureditvi najnujnejšega po nedeljskem požaru, je nesreča razkrila še nove razsežnosti. To ni prvi požar na njihovem posestvu, saj se je podobna nesreča pripetila že pred kakšnimi 20 leti. Takrat sta zakonca Borko za sanacijo poslopja najela večji hipotekarni kredit, ki pa ga zaradi niza nadaljnjih nesrečnih dogodkov, ki so povzročili izpad prihodka, nista zmogla plačevati.

Ostaja edina racionalna rešitev, da si sedaj poiščejo novo domovanje
Sosledje dogodkov je pripeljalo do tega, da sta izgubila lastništvo nad večjim delom zemljišča, gospodarskega poslopja in tudi stanovanjske hiše. Zakonca Borko sta se vse življenje trudila za preživetje na kmetiji, ki sta si jo skupaj ustvarila. Nesrečne življenjske okoliščine so poskrbele, da po požaru ostaja edina racionalna rešitev, da si sedaj poiščejo novo domovanje, kar pa glede na njihove prihodke in finančno stanje ne bo enostavno. Zato bo potrebna širša družbena pomoč, in so na Rdečem križu Slovenije odločili organizirati akcijo zbiranja sredstev. "Tako v dobrih kot tudi slabih časih je v duhu družine Borko, da priskočijo na pomoč tistim, ki so se znašli v težavah. O njihovi dobrosrčnosti pričajo odzivi ljudi, ki so jim v teh težkih trenutkih že ponudili svojo pomoč. Vendar bo potrebnih veliko finančnih sredstev, da si bo družina Borko lahko ustvarila normalne pogoje za nadaljnjo življenje. Na RKS organiziramo akcijo zbiranja sredstev za pomoč družini Borko. Iz zbranih sredstev bomo iz našega računa neposredno plačevali za nujne stroške v zvezi z reševanjem bivanjske situacije. Solidarnost je temelj naše družbe in verjamemo, da bomo tudi tokrat z združenimi močmi lahko pripomogli k reševanju situacije, v kateri so se znašli. Vsi, ki ste pripravljeni dodati svoj prispevek, lahko sredstva nakažete na naš poslovni račun št. SI56 0234 1001 5035 528, pod sklicno številko 168 in pripisom "Požar Borko". Zbrana sredstva bodo v celoti namenjena pomoči družini Borko. Vsem darovalcem se že vnaprej zahvaljujemo"! Pravi sekretarka Območnega združenja RKS Gornja Radgona, Katja Makovec, ki dodaja, da sama družina Borko ni ravno preveč nagnjena "fehtanju", a ker se jim je dejansko pripetila velika tragedija, so pristali na pobudo OZ RKS Gornja Radgona, za zbiranje pomoči.

Vzrok še ni znan, poškodovan gasilec že doma
Sicer pa, kot nam je povedal vodja OKC PU Murska Sobota, mag. Dejan Bagari, vzrok uničujočega požara pri Borkovih še vedno ni znan, ker kriminalisti in forenziki še vedno iščejo, kje in zakaj je gorelo, ni pa izključen niti požig. Prav tako ni znano koliko škode je povzročil "rdeči petelin", s katerim se je 65 gasilcev borilo šest do sedem ur. Nedeljski požar v Radvencih bo si še posebej zapomnil tudi gasilec Ivan Kramberger, sicer policist PP Maribor II, poveljnik Civilne zaščite Gornja Radgona in naj prostovoljec Slovenije za leto 2016. Kot požrtvovalen in pogumen gasilec, kakršnih je v PGD Gornja Radgona na desetine, se je namreč med prvimi pridružil kolegom, ki so odhiteli na pogorišče. Kot nam je povedal vodja intervencije Rajko Lipič, je Ivek, mimogrede gre za sina pokojnega dobrega človeka iz Negove in ubitega predsedniškega kandidata, Ivana Krambergerja, med gašenjem požara padel s podstrešja. Tam sta mu Lipič in še en radgonski gasilec, skupaj s članico ekipe prve pomoči OZ RKS Tanjo Borko, pomagala do prihoda reševalcev, ki so ga odpeljali na UKC Maribor. Od tam so ga, kot nam je sam povedal, že odpustili v domačo oskrbo. Dodal je, da stanje k sreči ni bilo tako hudo, kot so sprva mislili in sedaj uspešno okreva. "Gasil sem na podstrešju, ko mi je pod nogami zmanjkalo trde podlage. Podel sem na hrbet približno 2,5 metra globoko in kot pravijo sem bil v nezavesti. Ne spomnim se, kaj se je takrat dogajalo, in sem se zavedal šele v bolnišnici. Sedaj vidim, da ni tako hudo kot bi lahko bilo", nam je zaupal Ivan Kramberger, ki je že doma na Mladinski ulici v Gornji Radgoni, in bo kmalu spet gasil, reševal in pomagal.

Ogenj uničil gospodarsko poslopje in mehanizacijo
Spomnimo; Zgodilo se je v nedeljo, 16.7. deset minut po 22. uri ko je zagorelo pri Borkovih v Radvencih, ki je povzročil veliko materialno škodo. Zagorelo je gospodarsko poslopje velikosti 800 (40 x 20 m) kvadratnih metrov. Ogenj je uničil celotno poslopje, traktor, avtodom, puhalnik, nakladalko, štirikolesnik ter večjo količino sena in kmetijske mehanizacije in opreme. Najprej so odgovorni poročali, da je zgorelo tudi nekaj prašičev, kar so gasilci pozneje preklicali, saj se je zgodil čudež. Ogenj so pogasili gasilci PGD Negova, PGD Gornja Radgona, PGD Apače, PGD Zbigovci, PGD Orehovci, PGD Benedikt in PGD Sveta Trojica. Kaj je pravzaprav vzrok za drugi veliki požar v zadnjem času v Radvencih, uradno še vedno ni znano, je pa jasno, da je materialna škoda zelo visoka. Če pa ne bi bilo soseda Mlaska, ki je o tem, da gori obvestil domače, ter če ne bi bilo hitre intervencije številnih gasilcev iz okolice, bi bila lahko katastrofa še bistveno večja, kajti požar bi se lahko razširil tudi na bližnjo hišo, kjer so takrat spali domači.

"Res je. Hvala gasilcem in sosedu, da se je vse končalo tako kot se je. Lahko bi dejansko bilo še huje, tako pa je hiša bila le malo požgana. Gasilci so hitro prišli in je bilo lažje", nam je po neprespani noči povedal mladi gospodar Gregor Borko, ki se je skupaj s staršema, mamo Marijo in očetom Slavkom že odpravljal k počitku. "Kaj takega dejansko nikomur ne želim, saj dokler tega ne doživiš ne veš kaj je požar. Ravno sem se odpravljal k počitku, ko je po vratih trkal, lahko bi dejali razbijal sosed Mlasko, ki je dejal, da gori naše gospodarsko poslopje. Oče je takoj odhitel reševati, sam pa sem že med oblačenjem hlač klical gasilce, saj sem vedel, da ne moremo ničesar storiti sami. Gasilci so hitro prišli in se je začel boj z ognjem, ki se je zelo hitro širil. Zgorelo je praktično vse, kar je bilo v notranjosti poslopja. Najprej smo mislili, da so zgoreli tudi prašiči, ki so bili notri, a se je očitno zgodil mali čudež, kajti, ko je vse bilo končano, so gasilci zaslišali oglašanje prašičev, in ko so se prebili do njih, so še vsi bili živi in zdravi, saj niti dim ni prišel do njih", nam je razlagal Gregor.

Vodja gasilske intervencije, namestnik poveljnika PGD Gornja Radgona, Rajko Lipič nam je potem, ko so požar pogasili, povedal, da je ob njihovem prihodu na prizorišče ogenj že bil v polnem obsegu. Ker je gorelo na večji površini je bilo potrebno veliko vode, zato so na pomoč povabili še nekatera okoliška društva, ki so dovažala vodo. Kakšnih 65 gasilcev se je borilo z ognjem, kakšnih šest ur, vse tja do četrte zjutraj. V nadaljevanju so gasilci PGD Negova dežurali, če bi spet zagorelo.


Več v Kultura in izobraževanje