O zaščiti pred soncem v večgeneracijskem centru

VGC Pomurja - enota Ljutomer je v sodelovanju z Nacionalnim institutom za javno zdravje Murska Sobota pripravil poučno in uporabno predavanje z naslovom: Varno in zdravo na soncu

Prlekija-on.net, četrtek, 10. avgust 2017 ob 09:14
O zaščiti pred soncem v VGC

O zaščiti pred soncem v VGC

Navkljub prepričanju, da o soncu in njegovih vplivih vemo že veliko se je v vsakodnevni praksi izkazalo, da je znanje o le-tem pomanjkljivo.

Zato so VGC Pomurja - enota Ljutomer v sodelovanju z Nacionalnim institutom za javno zdravje Murska Sobota pripravili poučno in uporabno predavanje z naslovom: Varno in zdravo na soncu. Dr. Majda Pohar, strokovnjakinja za zdravstveno ekologijo pri NJIZ Murska Sobota, je s prisotnimi delila vse bistvene informacije o zdravem in škodljivem vplivu sonca na naše telo in zdravje.

Izpostaviti velja ugotovitve dermatologov: Zagorelost je odraz poškodbe kože. In da nobena zagorelost ni zdrava - koža se z njo namreč brani pred UV žarki.

Doktor Poharjeva je opozorila tudi, da je redno samopregledovanje telesa, predvsem znamenj najboljša preventiva pred melanomom, ki je ena od najpogostejših vrst raka. In da pri samopregledovanju moramo biti pozorni na simetrijo znamenj (obarvanost in obliko), omejitev znamenja (naj bodo ostra in jasna), kombinacijo ene do dveh rjavih barv, velikost - do 6 mm (to je velikost radirke na svinčniku), ki pa je lahko tudi večja, če je takšna od mladosti. Pomembno je, da ni spreminjanja niti draženja. V primeru kakršnihkoli sprememb, pa je nujno obiskati zdravnika.

Prav tako lahko zaradi vpliva sonca pride tudi do sprememb v vidu, če ne poskrbimo za ustrezno in pravilno zaščito oči.
Med drugim pa so udeleženci izvedeli, da je zanesljiva zaščita izogibanje izpostavljanju soncu (predvsem med 10:00 in 16:00 uro), v primeru, ko to ni mogoče pa poskrbimo za mehansko zaščito (sončna očala, ki morajo imeti certifikat; pokrivalo; obleka) in kreme - ki so le dodatna zaščita in morajo biti z zaščitnim faktorjem 30+ (UVA+UVB zaščita).

Vabljeni pa tudi sicer, da se udeležite vsebinsko raznolikih in brezplačnih aktivnosti in/ali se pridružite v času uradnih ur na Ormoški cesti 22 v Ljutomeru. Veseli bodo tudi novih idej in pobud. Večgeneracijski center Pomurja - enota Ljutomer tudi v mesecu avgustu pripravlja različne brezplačne aktivnosti za vse generacije ter vas vljudno vabijo, da se jim pridružite.
  • »Užitne gobe«, predavanje o gobah in kulinarična delavnica z Milanom in Evo Kelhar (zaželeno je, da s sabo prinesete sveže užitne gobe), ki bo v petek 25.8.2017, ob 17:00 uri na Ormoški cesti 22 v Ljutomeru,
  • »Ljutomer skozi fotografski objektiv«, fotografska delavnica (zaželeno je, da s sabo prinesete fotoaparat), ki bo v ponedeljek 28.8.2017, ob 10:00 uri na Ormoški cesti 22 v Ljutomeru,
  • »Izdelamo si stojalo za pisala« počitniška ustvarjalna delavnica za otroke, ki bo v sredo 30.8.2017, ob 10:00 uri.
Projekt podpira Evropski socialni sklad, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter lokalne skupnosti. Izvajajo ga v sodelovanju s Slovensko filantropijo, Hišo sadeži Murska Sobota, Zavodom Vitica in Mozaik.


Več v Kultura in izobraževanje