Radenci: Glasbo v parku je pregnala nevihta

Tokrat je za obiskovalce res bila odprta Gostilna »Park«

Filip Matko Ficko, petek, 11. avgust 2017 ob 12:02
Tina Krajnc in Eva Tompa s harmonikama

Tina Krajnc in Eva Tompa s harmonikama

Nastopi pevk in pevcev, glasbenic in glasbenikov, plesalk in plesalcev se v glasbenem paviljonu ter pred njim sredi parka v Radencih to poletje nadaljujejo. Tovrstno avgustovsko glasbeno srečanje je bilo ta četrtek, 10. avgusta, s pričetkom ob 19. uri.

Mateja Černjavič je v imenu Zavoda za turizem in šport Radenci, ki prireditev pod delovnim naslovom »Glasba se vrača v park« pripravlja in izvaja v sodelovanju z Zdraviliščem Radenci, najprej napovedala nastop pevk in pevcev Kulturnega društva Pevska skupina Vrelec, ki deluje že osemnajsto leto. Druži jih veselje do slovenskih ljudskih pesmi in v minulih letih so opravili 188 nastopov na kulturnih prireditvah v domači in sosednjih občinah. Pred nekaj leti so posneli tudi zgoščenko z naslovom »Kje so tiste stezice«.

Sledil je nastop plesalk in plesalcev, pet plesnih parov, Kulturno umetniškega društva Janko Divjak Kapela, ki ga kot predsednik vodi Slavko Puklavec. Folklorna skupina deluje že devetnajsto leto, ki jo po strokovni plati vodi Slavica Kovačič. Plesalke in plesalci so splet štajerskih in prekmurskih plesov prikazali kar na ploščadi pred glasbenim paviljonom, v paviljonu pa jih je s harmoniko spremljal Robi Majerič iz Spodnjih Ivanjec.

V istem društvu deluje izredno aktivno sekcija mladih glasbenikov in tokrat sta se predstavili šestošolka Eva Tompa in petošolka Tina Krajnc. Obe sta sodelovali pred kratkim na tekmovanju harmonikarjev na Frčovi noči v Iljaševcih. V kategoriji do 12 let je Eva Tompa zmagala, Tina Krajnc pa je bila tretja. Si pa je s harmoniko na tem srečanju Eva Tompa v absolutni konkurenci vseh finalistov priigrala nagrado za osvojeno prvo mesto.

Za vrhunec tokratnega glasbenega večera v radenskem parku pa je poskrbel Take Nine Orchestra pod vodstvom Zdeneka Bily-ja. Leta 1997 ustanovljena komorna skupina saksofonistov v Gornji Radgoni je prehodila milje dolg sprehod med velikani jazzovskega ustvarjanja prejšnjega tisočletja. Na skupni poti so se prvotni zasedbi pridružili številni glasbeniki pomurske glasbene scene, ki so ji podarili unikaten pečat, ki jo krasi še danes. Ob deveterici glasbenikov je zapela Tjaša Lesjak. Toda uspeli so odigrati le štiri najbolj priljubljene melodije, ko je zbrano občinstvo in nastopajoče pregnala huda poletna nevihta, a organizatorji so obljubili ponovitev glasbenega večera v septembru.

Tako so se številni zainteresirani za tovrstne glasbene večere lahko zatekli pred vetrom in dežjem v bližnjo Gostilno »Park«, ki jo običajno zaprejo že v popoldanskih urah, tokrat pa je bila odprta v veliko veselje obiskovalcev in nastopajočih.


Več v Kultura in izobraževanje