Praznik traminca in dvig klopotca na Kapeli

Tradicionalno prireditev obogatil z vožnjami turistični vlakec

Filip Matko Ficko, torek, 15. avgust 2017 ob 20:31
Praznik traminca in dvig klopotca 2017

Praznik traminca in dvig klopotca 2017

Turistično društvo Klopotec Kapela in Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela sta ob soorganizatorjih (Občina Radenci, Zavod za turizem in šport Radenci, Bistro Partis in Katja Gomboc Korošak s.p. ter sponzorstvu Radenske d.d. Radenci pripravila in izvedla »Praznik traminca in dvig klopotca« v torek, 15. avgusta, pri turistični točki »Pri preši oz. Vinogradniški hiši« na Kapeli.

Po verskem obredu v cerkvi svete Marije Magdalene, zavetnici vinogradov, na Kapeli se je z glasbo in napevi Prleškega kvinteta ( torobenta in bobni Aleksander Šafarič, klarinet Dani Prelog, harmonika in klaviature Aleš Kolmanič, solo in ritem kitara Darko Novak, bass kitara, bariton in pozavna Tomaž Rajh ter pevka Zdenka Šafarič) pričel uradni in zabavni del tokratnega praznovanja. Uradni nagovor sta imela Urška Lukovnjak, predsednica Turističnega društva Klopotec Kapela in Danilo Rihtarič, predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela.

V kulturnem programu so nastopili: Vokalni kvintet Klopotec Kapela (strokovni vodja Anton Divjak ter pevci Albin Marinič, Andrej Marinič, Avgust Šantavec in Jože Tkalec), plesalca - sestra in brat Anja in Filip Kovačič, Nastja Fekonja »Migam s srcem« ter Take Nina Orchestra pod vodstvom Zdeneka Bily-ja.

Obiskovalke in obiskovalci, teh se je v prelepem sončnem prazničnem dnevu kar trlo, so lahko obiskali vinoteko s pokušnjami 27 vrst tramincev v Vinogradniški hiši, na pokušino so bile dobrote iz krušne peči kot tudi domača kulinarika (kisla juha, gibanice in langaš domačega TD Klopotec ter gostinska ponudba Bistroja Partis Radenci in Katje Gomboc Korošak s.p.), za otroke pa so bila postavljena napihljiva igrala. Različne vrste dobrot in domačih izdelkov se je lahko kupilo tudi pri stojnicah: Zavoda za turizem in šport Radenci, ročna dela Sonje Mulec iz Črešnjevec ter Jožice Kramberger z Negove, Turističnega društva Klopotec Kapela, Vinogradništva Belak Paričjak, Vinogradništva Lukovnjak s Kapele, Vinogradništva in vinotoča Pučko iz Cerkvenjaka, Bistro Partis Radenci ter Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela.

Tokratno prireditev je dodatno popestril s svojimi vožnjami med 11. in 17. uro turistični vlakec (v lasti Aerogolfa Radenci) na relaciji krožne vožnje hotel Radin - avtobusna postaja Radenci - prireditveni prostor na Kapeli, ki ga je vozil »vlakovodja« Zvonko Vaupotič. Za posebno presenečenje pa so poskrbeli člani Društva vinogradnikov iz Šentjerneja s svojim predsednikom Jurijem Krštincem. Za dolgoletno prisrčno sodelovanje z Društvom vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela so le-tem prinesli v darilo »vinsko banko« - 12-litrski vinski sod z naramnicami, nanj pa je na eni strani vžgan simbol kapelskih vinogradnikov: cerkev svete Marije Magdalene na Kapeli, a na drugi strani simbol Šentjernejčanov: petelin.

Ob 15. uri je sledil osrednji del prireditve s postavitvijo klopotca, kar je potekalo pod vodstvom humorista Korla (Samo Tuš iz Gornje Radgone) ter »botrske komisije«. Društveni gospodar Franc Ivanič in skrbnik klopotca Feliks Rantaša sta ob pomoči nekaterih obiskovalcev prireditve prinesla sestavne dele klopotca ter jih podajala monterju Janku Knipliču na vrhu droga za montažo. Ob 16.40 so se ob prvem malo močnejšem vetru zavrtele vetrnice klopotca na Kapeli...

Prireditev na Kapeli je tokrat imela tudi svojo »dobrodelno noto«, kajti izkupiček bogatega srečelova, kot tudi že prej direktno nakazana sredstva so bila namenjena družini Adanič iz Okoslavec 80 v Ščavniški dolini in to znesek v višini okrog 1.500,00 evrov.

Koncert skupine Prleški kvintet pa se je nadaljeval v pozne večerne ure.


Več v Družabno