Pri Mali Nedelji so klenkali

Fantje klenkajo na tri zvonove, najstarejši pa je iz leta 1509 in spada med najstarejše zvonove na Štajerskem

Sara Vinkovič, četrtek, 17. avgust 2017 ob 09:27
Klenkanje pri Mali Nedelji

Klenkanje pri Mali Nedelji

15. avgusta, na praznik Marijinega vnebozetja so se tudi pri cerkvi v Mali Nedelji zbrali verniki, saj je potekala velika maša. Jaz pa sem se odpravila malo višje, na zvonik cerkve, kjer so "klenkači" Tadej, Boštjan in Franc že zvonili vsak na svoj zvon.

Klenkanje oziroma pritrkavanje ima v Mali Nedelji dolgo tradicijo, vendar pa zadnjih 20 let ni bilo pobudnika, da bi to tradicijo nadaljeval. Leta 2012 pa se je na pobudo Tadeja Murkoviča spet začelo klenkati. Skupaj so se našli novi in stari "klenkači", stari "klenkači" so naučili nove kako klenkati in tako se na vse večje praznike in dogodke v cerkvi (velika noč, farno žegnanje (trojička nedelja), obhajilo, birma, veliko maša, božič in novo leto) zberejo Tadej, ki je vodja "klenkačev" iz Male Nedelje, Boštjan Zorko, Franc Majcen ml. in Ludvik Rudolf ml., saj pesem zvonov naredi celoten praznik še bolj poseben.

Fantje klenkajo na tri zvonove, najstarejši pa je iz leta 1509 in spada med najstarejše zvonove na Štajerskem, klenkajo pa približno 15 različnih "štükov" oziroma pritrkovalskih melodij.

Medtem, ko zvonovi niso zvonili pa so mi povedali tudi, da so se redno udeleževali pritrkovalskih srečanj, na regijskem pritrkovalskem srečanju pa so bili eno leto izbrani na državno srečanje pritrkovalcev, ki je potekalo v Predosljah na Gorenjskem. Še posebej radi pa se odzovejo povabilom v druge kraje, tako so na primer že klenkali na zvonove na Kapeli, v Cerkvenjaku in v drugih okoliških krajih.

Na kratko o klenkanju
Vsak pritrkovalec stoji pri svojem zvonu, medtem ko pri malem zvonu klenkata dva (na zvon udarjata na dveh različnih mestih, kar daje občutek, kot da bi zvonila dva zvonova). Klenkati se prične že eno uro pred sveto mašo, kar se imenuje "štük zvoniti", nato pa se klenka z začetkom svete maše, med mašo med povzdigovanjem in po koncu maše.

Če pa si želite klenkanje ogledati oziroma slišati v živo, pa se ob kakšnem večjem prazniku oglasite pri "malonedliških klenkačih"


Več v Družabno