Najboljše vampe je skuhala ekipa iz Prlekije

Na deseti Dominkovi vampijadi so podelili zlato, srebrno in bronasto kuhalnico

Prlekija-on.net, petek, 18. avgust 2017 ob 14:132
Ekipa Gostilne na Gmajni Razkrižje

Ekipa Gostilne na Gmajni Razkrižje

Med poletne kulinarične prireditve sodi tudi kuhanje vampov na prostem. Aleksander Dominko iz Odrancev, kjer v odranski gostilni pri Dominku že vrsto let za goste pripravljajo goveje vampe, je povedal, da se je ta kmečka jed v tem koncu Ravenskega Prekmurja in širše že dodobra prijela in po njej sega vse več gurmanov in sladokuscev, kajti ta jed na žlico, ima ob govejih vampih, dobro aromo in drugačen okus, kot ostale jedi, ki se kuhajo na žlico.

Gostilna pri Dominku v Odrancih je v soboto, 5. avgusta pod brajdami in na zelenici ter v hladni senci pripravila deseto jubilejno Dominkovo vampijado. Kuhalnice pri kuhanju govejih vampov je vihtelo štirinajst ekip amaterskih in profesionalnih kuharjev iz Prekmurja in Prlekije, ki so ljubitelji kuhanja govejih vampov. Gostilna Dominko v Odrancih tekmovanje v kuhanju govejih vampov pripravlja z namenom, da se ta jed izboljša, saj jo gradijo predvsem na kakovosti.

Organizator je za tekmovalne ekipe zagotovil vse sestavine, ki so potrebne za dobro skuhane vampe. Vsaka ekipa je dobila za kuhaje 3 kg govejih vampov, čebulo, začimbe, zelenjavo, papriko, ekipe pa so si priskrbele kotličke. Ko so si ekipe na delovni mizi pripravile vse sestavine je sledil prižig ognja pod kotličkom in začela se je deseta Dominkova vampijada, ki je tudi letos privabila številne ljubitelje te domače specialitete, ki se v zadnjem času vse bolj uveljavlja na naših jedilnikih.

Tekmovanje v kuhanju je potekalo okoli dve uri in pol. Ko so bili vampi kuhani so ekipe skuhane vzorce oddale tričlanski  komisiji, ki jo je vodil Dušan Zelko, profesor za gostinstvo na Srednji gostinski šoli Radenci, v komisiji pa sta bila še kot člana Vlado Lešnik in naključni obiskovalec kuhanja vampov. Ocenjevali so okus, aromo, gostoto in delovni prostor. Najboljše vampe je letos skuhala ekipa kuharjev gostilna Na gmajni Razkrižje, drugo mesto je pripadlo kuharjem Steklarstvo Vučko Žižki in tretje mesto Društvo šoštarski in kovaški ceh Odranci. Prve tri najboljše ekipe so za sodelovaje prejele zlato, srebrno in bronasto kuhalnico, vse sodelujoče ekipe pa še priznanja in spominske majice.

Kuhanje vampov je bilo nekoč na kmetih velikokrat na jedilniku, katero so v črnih kuhinjah kuhale naše babice. To znanje in veščine v kuhanju pa sedaj že nekaj let prenašajo kuharji iz roda v rod. Vsak, ki se loti kuhanja vampov mora imeti kar precej znanja in kuharskih veščin, kjer so v prvi vrsti potrebne pravilne sestavine, da je potem ob koncu kuhanja skuhana prava domača kmečka jed na žlico. Sicer pa vsi skuhani vampi imajo svojo aromo, pri čemer mora biti zadostna količina, da je potem celovita jed.

Na deseti Dominkovi vampijadi so ekipe skuhale okoli 150 porcij govejih vampov, ki so jih ob koncu kuhanja razdelile brezplačno med obiskovalce, ki so bili nad jedjo navdušeni in pohvalili vse ekipe, kajti vsaka ekipa se je potrudila, da je kuhala na najvišji ravni kuhanja. Pred desetimi leti, ko so v Odrancih prvič skuhali vampe na prostem je bilo vsem nekaj tujega, nepoznana jed, a z leti je postala vse bolj iskana in cenjena, saj je po tej jedi vse bolj in bolj povpraševanje, zato jo v gostilni Dominko za goste kuhajo in pripravljajo ter strežejo vsaj enkrat na teden.

Sedaj, ko so sklenili deseto Dominkovo vampijado, že snujejo projekt za prihodnje leto, ko bi se naj kuhanja govejih vampov na prostem udeležilo še več ekip, morda se bo udeležila kakšna ekipa kuharjev iz ostalih koncev Slovenije. Ob vampih pa se je vsem še prilegla žlahtna vinska kapljica iz lendavskih goric.

Jože Žerdin


Več v Družabno