Obudili in prikazali črno žganje keramike

V peči so žgali črno keramiko

Prlekija-on.net, nedelja, 20. avgust 2017 ob 09:27
Žganje črne keramike

Žganje črne keramike

Pod okriljem Javnega zavoda Krajinski park Goričko je pri Osnovni šoli Grad potekala zaključna mednarodna lončarska  delavnica, kajti odločili so se, da bodo prikazali kako se črna keramika žge v zaprti peči. Sicer pa je lončarska delavnica potekala v dveh delih. Projekt izdelovanje, oziroma lončarska delavnica izdelkov iz gline in pozneje še njeno žganje in obdelovanje v končni izdelek je potekala pod vodstvom lončarja Štefana Zelka iz Lemerja, ki je vpisan v register nesnovne kulturne dediščine in Karel Šalamon, sicer učitelj tehničnega pouka na Osnovni šoli Grad, ki znanje in veščine lončarjenja prenaša na mlade v Osnovni šoli Grad.

Osnovna rdeča nit v lončarski delavnici je bila priprava izdelkov za žganje, prikaz tradicionalnega črnega žganja ter repliciranju značilnih poslikav goričkega lončarja Adolfa Hašaja iz Kuzme. Lončarsko delavnico je obiskovalo 16 udeležencev iz Slovenije in Avstrije, ki je potekala v okviru projekta 321 go, kot del programa in sodelovanja V - A Slovenija-Avstrija.

Udeleženci so se učili oblikovati glino na lončarskem vretenu, izdelke poslikati in glazirati. Del narejenih izdelkov iz gline so pustili za žganje črne keramike, katero so prikazali, kako se keramika zlaga v peč, potem z glino zapre in začne se postopek kurjenja z drvami. Zadnji postopek je bil za vse udeležence nadvse zanimiv in poučen, kajti žganje keramike je zelo zahtevno in natančno delo. Žganje izdelkov je zelo zahteven postopek, pri čemer iz izdelkov ob žganju izpari voda in glina postane trdna kot kamen in postane črna. Posebnost žganja je črna lončenina, ki nastane med žganjem brez prisotnosti kisika.

Štefan Zelko je izdelke premišljeno zložil v kopasto peč, jo zazidal in podkuril na treh koncih, pod lonci, vezami, krožniki, vrčki, ptički in drugimi izdelki. Približno po petih urah je sledilo zapiranje in peč je ostala zaprta kar nekaj ur in šele potem so se videli rezultati ustvarjanja kaj vse so udeleženci naredili in ustvarili na mednarodni lončarski delavnici. Črno žganje keramike je naravno delo vsakega lončarja, kajti črnega žganja in kopaste peči je redko kje še videti, zato velja velika zahvala Osnovni šoli Grad, da je ohranila tako peč, vso to dediščino pa prenaša na mlajše rodove. Ob zaključku lončarske delavnice so bili vsi zadovoljni, da so naredili nekaj za sebe in za ohranjanje kulturne dediščine izdelovanja izdelkov iz gline.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje