Na Jeruzalemu bodo odstranili topole, ki so v slabem stanju

Da bi preprečili nekontrolirano odstranjevanje in nevarnost porušitve topolov v neurjih, je Občina Ljutomer pristopila k celovitemu reševanju problema

Prlekija-on.net, torek, 22. avgust 2017 ob 17:462
Značilni topoli na Jeruzalemu

Značilni topoli na Jeruzalemu

V zadnjih letih je na območju Jeruzalema bilo zaradi neurij ali drugih vremenskih nevšečnosti odstranjenih kar nekaj topolov, ki so značilni za Jeruzalem, saj ga turisti ravno zaradi njih radi poimenujejo slovenska Toskana. V neurju, ki je bilo v mesecu juniju letos, sta se podrla dva topola in padla na zemljišče vinograda podjetja P&F Jeruzalem d.o.o. Oba topola je lastnik zemljišča, na katerega sta padla, odstranil.

Zaradi nevarnosti ogrožanja stanovanjske hiše na Plešivici, je po predhodno pridobljenem soglasju s strani Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, lastnik zemljišča moral odstraniti dva topola in iglasta drevesa.

Da bi preprečili nekontrolirano odstranjevanje in nevarnost porušitve topolov v neurjih, je Občina Ljutomer pristopila k celovitemu reševanju problema. Ogled je opravila tudi arboristka Tanja Grmovšek, ki je predlagala, da se zaradi slabega stanja, odstranijo še trije topoli, ki stojijo neposredno ob javni cesti, pripravila pa bo tudi predlog rešitve, kako v prihodnje urediti oz. ohraniti še obstoječe drevorede ali posamezna drevesa.


Več v Narava