Ohranjen lesen voz star čez 80 let

Pri družini Rautar v Veržeju imajo ohranjen več kot 80 let stari majhen leseni voz, ki ga je izdelal kolar iz Banovcev

Jože Žerdin, sreda, 23. avgust 2017 ob 18:512
Lesen voz star čez 80 let

Lesen voz star čez 80 let

Po vaseh Prlekije, ko so še živeli kolarji, so za potrebe kmetij izdelovali najrazličnejše lesene vozove in druge predmete, ki so se uporabljali na kmetih. Pri družini Rautar v Veržeju imajo ohranjen več kot 80 let stari majhen leseni voz, ki ga je izdelal kolar iz Banovcev. Gre za majhen voz s katerim so kmetje vozili domov iz njiv najrazličnejše pridelke, v njih so na polja vozili tudi majhne otroke ter v mlekarno mleko. Skratka voz je bil vsestranko uporaben, saj ga je vlekel gospodar ali gospodinja.

Takih in podobnih vozov v Prlekiji skorajda ni več videti, ki so pa pomembno vplivali na celoviti razvoj v posameznem kraju in domačiji, pri čemer so si z njim olajšali delo. V družini Rautar so na voz ponosni in so ga ohranili kot spomin na nekdanje čase do danes. Marija je na njega posadila različne vrste rož, ki krasijo domačijo, mož Franc pa rože na vozu tudi zaliva.

Tako se je lesen voz spremenil v »razstavo« cvetja. Kot sta povedala zakonca Rautar, bosta voz predala mlajši generaciji, ki se bo čez desetletja spomnila prednikov in kolarjev iz Prlekije. Voz je namreč narejen na majhnih lesenih okovanih kolesih in je dolg okrog enega metra.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti