Kulinarična ponudba starih jedi na stoletnem lesenem vozu

Stare kmečke jedi, kot so jih pripravljale naše babice nekoč

Jože Žerdin, četrtek, 24. avgust 2017 ob 14:16
Kulinarična ponudba starih jedi

Kulinarična ponudba starih jedi

Za črenšovski Jenamena fest je bilo letos pomembno, da so obiskovalci lahko vsak dan festivala brezplačno poskusili različne kulinarične jedi, ki so jih za obiskovalce pripravljale in pekle gospodinje iz Črenšovcev. Zadnji dan letošnjega festivala pa je bil v znamenju kulinarike. V Športnem parku Črenšovci so bila za vse obiskovalce na voljo na Jenamena lesenem stoletnem kmečkem vozu, na katerega so članice Kulturno turističnega društva Črenšovci prinesle v lončenih posodah več vrst doma pripravljenih jedi.

Na Jenamena vozu so obiskovalcem na festivalu brezplačno ponudili v pokušino jedi, ki so bile v preteklosti na jedilniku naših babic in dedkov ter na ta način ohranjajo tudi tradicionalno domačo kulinariko. Na lesenem vozu je zadišalo po devetih starih jedi. Med jedmi je bil fižol z zeljem, mlečni krompir, mlečne kumare, fižolov močnik, presno zelje, bujta repa in trganci ali po domače »küljni« narejeni iz testa s prilivom smetane. Vse jedi so bile skuhane iz doma pripravljenih sestavin, brez kakršnih koli dodatkov, temveč namenjene za zdrav način življenja, kot so ga nekoč živeli naši predniki na kmetijah.

Vse jedi so slonele na domačnosti in so jih obiskovalci poskusili z velikim veseljem, kajti takih jedi je danes na naših jedilnikih bore malo, zato pa imajo toliko večjo veljavo in težo, saj so zelo kalorična in sitostna hrana, saj je bilo nekoč na domačijah ob delu na polju ali pri živini ter pri različnih kmečkih opravilih nujno, da je ta jed sodila na jedilnik. Te jedi so se v Prekmurju že od nekdaj kuhale, morda se ponekod tudi kuha v sodobnem gospodinjstvu. Vse jedi so bile tokrat postrežene v lončenih posodah, z domačim kruhom pečenim v krušni peči.

Te stare jedi so črenšovske gospodinje za pokušnjo na stoletnem vozu pripravile z namenom, da ne bi šle povsem v pozabo. Vse jedi so bile skuhane po receptih naših babic, te jedi so predstavili na kmečkem vozu, katere so potem ponudili vsem obiskovalcem jenamena festa. Nekoč na naših kmetih ni bilo toliko mesa, kot ga je danes, pa tudi vse jedi so se pripravljale na prosti način, saj je vse zraslo doma ali na polju in vrtu. Ob jedeh so bile na voljo še različni recepti za pripravo jedi, da bi v prihodnje te jedi zadišale tudi na naših mizah.


Več v Kultura in izobraževanje